Discuție:Iordanes

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 17 ani de IleanaCosanziana
Articolul Iordanes este un subiect de care se ocupă Proiectul Istorie, o inițiativă de a construi o listă cuprinzătoare și detaliată cu informații despre istorie Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Lucrarea este superficial catalogata drept o confuzie a autorului, privind termenii "got" si "get". In mod paradoxal, este astfel tratat superficial unul dintre cele mai valoroase izvoare istorice privind geto dacii.Trebuie sa tinem totusi cont de faptul ca Iordanes se autointituleaza got, si putem sa acceptam ca acesta macar isi cunostea originile. "Confuzia" dintre geti si goti este putin plauzibila. Dupa lectura textului este mult mai credibil faptul ca got si get reprezentau aceeasi populatie. In sprijinul acestei ipoteze vine si faptul ca Josephus Flavius - anterior lui Iordanes - nu aminteste niciodata "gotii", fapt remarcat si de Iordanes. Motivul principal ar fi ca acestia pur si simplu nu existau. Astfel, get si got ar fi echivalent cu roman/vlah, francez/frantuz, neamt/german etc. Din aceasta perspectiva este deci probabil ca Iordanes sa fi scris cu buna stiinta o istorie a getilor. Mai mult, nu putem ignora faptul ca evenimentele, locurile mentionate, ca si personajele fac trimitere certa la daco geti si nu la alte populatii. Principala consecinta a acestui fapt este ca un izvor antic identificat vorbeste pe larg despre istoria getilor, ca si despre rolul extrem de important jucat de acestia in dezvoltarea Europei timpurii, in etapa premergatoare emergentei relatiilor feudale. Trebuie intr-adevar sa tinem cont si de inadvertentele aparute in lucrare, in special cele referitoare la originea getilor. Plasarea acestora in peninsula Scandinava, ca si paternul raspandirii pe continent sunt doar doua dintre lucrurile cel putin discutabile.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 82.76.221.53 (discuție • contribuții).

errr. "e" este o vocală anterioară, in timp ce "o" este o vocală posterioară. incearca sa vezi de cate ori trebuie sa repeti vocala "e" astfel incat aceasta sa se transforme in "o". sa ma anunti cand termini. si inca ceva, aici nu e vorba doar de vocala "e" care cu trecerea timpului s-ar fi transformat in "o", aici e vorba despre "ge" (de fapt, sunetul dj, pe care nu stiu cum sa l reprezint. nici dacii se pare ca nu stiau cum sa il reprezinte, asa ca l-au notat cu "ge"/"ce" in litere grecesti. vezi bibliografia din articolul Tăblițele de la Sinaia. inca scriu articolul deci s-ar putea sa nu dai peste amanuntul asta, observat de aurora pețan in timp ce lucra la descifrarea incriptiilor, in articol inca) care, oricat te-ai chinui, nu se va transforma in "go". IleanaCosanziana 20 martie 2007 18:10 (EET)Răspunde
da ma. iordanes a scris istoria getilor. lol. nimeni nu contrazice asta. in sensul ca burebista era get. singura mica problema cu iordanes e ca s-a referit la ei (getii de care vorbeste si Herodot) cu numele altui popor deja existent, care nu era super inrudit cu getii, decat asa... vag, fiinnd ambii popoare indo-europene. insa si cei mai trendy lingvisti, care au studiat putinele ramasite ale limbii dace (asa cum apare ea in izvoare istorice antice si in substratul limbii romane) au ajuns la concluzia ca aceasta face parte din grupa centum a limbilor indo-europene (nu satem, cum a crezut Hasdeu, prin care incadrare ne-a facut veri de limba cu slavii. bleah.) si e inrudita mai degraba cu celto-italicele (de ex: latina) decat cu germana. vezi argumentele lui Mihai Vinereanu IleanaCosanziana 20 martie 2007 18:28 (EET)Răspunde

Daca Iordanes nu stia ce scrie atunci cand a facut lucrarea Getica ,inseamna ca nici voi acum nu stiti ce scrieti.El a adus argumente si a numit surse pe cand voi doar dati din gura.Credeti ca el fiind got nu stia cine ii sunt stamosii?Dupa cele sustinute de voi inseamna ca nici voi nu stiti cine erau stramosii vostrii acum 200 de ani. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 89.35.92.114 (discuție • contribuții).