Discuție:Ion Gheorghe Duca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mausoleul Eroilor (1916 - 1919) - detaliu pictural al cupolei.JPGArticolul Ion Gheorghe Duca este un subiect de care se ocupă Proiectul România în Primul Război Mondial, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre participarea României la Primul Război Mondial Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
5Acest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa 5 pe scala de importanță.

  • “O scurta istorie a românilor povestita celor tineri, Neagu Djuvara, p.214:

să nu credeţi, cum spun adversarii Mişcării Legionare, că a fost o copie a nazismului sau a fascismului. Mişcarea Legionară a fost o mişcare autohtonă, născută din grupări studenţeşti anticomuniste”

  • "Istoria loviturilor de stat în România" (vol. 2), Alex Mihai Stoenescu, pag. 412:

Legiunea Arhanghelului Mihail (înfiinţată de Corneliu Zelea Codreanu la 24 iunie 1927) a fost o creaţie românească, cu mult înaintea fascismului şi nazismului, cu sursele doctrinare în naţionalismul clasic român, care a fost întotdeauna de Dreapta, şi s-a constituit într-un strigăt al conştientizării degradării fiinţei naţionale. Ea a fost reacţia la prea lungul conflict organic dintre societatea românească şi supra-statul său artificial. Legiunea Arhanghelului Mihail a căutat să reconstruiască de jos societatea românească prin elementul său cel mai înaintat, tinerii, readucînd-o la principii morale, la credinţă autentică şi în jurul instituţiilor sale tradiţionale.

  • Constat si probleme de editare. Uneori nu apar portiuni din articol!

Şi Carol al II-lea[modificare sursă]

Carol al II-lea fusese informat, despre ce aveau de gând Nicadorii, după ce şeful poliţiei, Gavrilă Marinescu primise o notă care deconspira întregul plan, insă regele a dat următoarea dispoziţie: «Ţine nota la birou şi n-o transmite mai departe». Informarea fusese făcută chiar de vărul unuia dintre autori care era informator al poliţiei<Regele Carol al II-lea obligat la democraţie, Cornel Şomîcu> <Din istoria a Poliţiei Române, Florin Şinca, p.333>.