Discuție:Ioan Suciu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Desi toate acestea s-au intamplat cu multi ani in urma, as vrea sa adaug aici marturia mea personala.

Evident ca nu am avut cum sa-l cunosc pe episcopul Ioan Suciu in mod direct. Stiu insa de la mama mea ca a fost chinuit extrem de securitate, si practic ucis, dupa ce din cauza hranei unilaterale a orbit. Era foarte convins de realitatea religiei sale greco-catolice. Avea o pregatire vasta in domeniul stiintific (biologie) si eu nu am putut niciodata sa inteleg cum de a putut sustine "teoria creationista" pe care acum nici macar papa de la Roma nu o mai sustine (dupa discursul efectiv al penultimului Papa Wojtila.El a predat la Blaj la un liceu de fete unde era si mama mea)tocmai...biologia. Evita intodeauna sa se pronunte asupra adevarului stiintific cand venea vorba despre evolutie. Probabil ca a inteles ca aceasta dogma a bisericii va cadea.

Multi care l-au cunoscut personal, printre care si mama mea, afirma ca era homosexual. Si eu am motive sa cred acelsi lucru, mai ales ca i-am citit predicile cand eram copil. Predicile lui erau poetice si foarte convingatoare pentru un copil cum eram eu atunci cand le-am citit (cu vreo 20 de ani dupa moartea lui). Numai ca erau de fapt extrem de fanatice. Ele m-au influentat in mare masura atunci sa devin anti-sexual. El era de o duritate extrema cand venea vorba de "florile simturilor" si era crestin in sensul antic, un crestin caruia nu-i pasa ca este condamnat la moarte si ca ar putea scapa uneori cu un singur cuvant de "dezicere" temporara.

Fapt este ca din represiunea sexuala crunta careia ii era adept, am ramas cu un profund dezgust pentru femei! La 17 ani nu ma identificam ca homosexual (cum am facut mai tarziu, cand am inteles situatia mai bine si pozitia stiintei inacest domeniu.

Azi sunt convins ca tipul acesta de educatie extremista religioasa este profund nociv pentru copii. Puteti citi toate lucrarile de pshihologie moderna!

La fel de interesant este si faptul ca marii capi ai bisericii catolice in secolul 20, cum era el si Cardinalul american Newman...au fost homosexuali (si cunosc si azi oameni in pozitii inalte in Biserica Catolica ce sunt gay). Dar eu nunt deloc contra lor! Sunt insa contra pozitiei ipocrite a papei Ratzinger si a lui Wojtila.

Nu inteleg cum pot ei sa prefere ipocrizia, facandu-se ca nu stiu ce spun statisticile americane: ca peste jumatate din preotii catolici sunt homosexuali sau pedofili! Sondaj Gallup!

Este adevarat ca multi preoti, poate majoritatea, incearca sa faca bine alora. Dar cred ca este alarmant acum ca numai 3% din europeni mai cred ca pozitia Bisericii Catole in materie sexuala este demna de a fi urmata! Cand 97% din oameni afirma contrariul, papa ar trebui sa studieze problema si sa-si modifice abordarea. Sau sa accepte faptul ca insasi biserica catolica nu mai este, din fericire, ce a fost in secolele trecute!(AntonC 7 februarie 2008 02:39 (EET))[răspunde]