Discuție:Imperiul Austriac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

denumirea corectă[modificare sursă]

Salut, cred ca denumirea corectă pentru Imperiul Austriei (!!!!) este Imperiul Habsburgic, și după 1867, cel de Imperiul Austro-Ungar. Austria a apărut ca stat abia în 1918. ”--Indexum (discuţie) 16 iulie 2010 12:09 (EEST)

Imperiul Austriac nu este acelaşi lucru nici cu Imperiul Habsburgic şi nici cu Austro-Ungaria. Este o parte componentă a Austro-Ungariei cu statut autonom în cadrul statului dualist austro-ungar. --Cezarika1 16 iulie 2010 12:12 (EEST)
Cu atâtea Imperii, şi...pretenţii imperiaale, le mai (!) încurcă omul! Cezarika a pus punctul pe i. Uzual, nu-i poate o greşeală colosală (totuşi Greşeală), dar istoriceşte, nu merge. Austria în limitele graniţelor sale etnice actuale, n-a fost niciodată o mare putere, cumva Imperiu. Iar Habsburgii vienezi se trag (ca familie) din părţile Elveţiei.--WernescU (discuţie) 16 iulie 2010 12:53 (EEST)

Încă ceva, forma Imperiul Austro-Ungar este o eroare deoarece nu a existat niciodată o astfel de denumire, cum nu a existat nici un împărat austro-ungar. Statul dualist se numea simplu Austro-Ungaria şi nu Imperiul Austro-Ungar. --Cezarika1 17 iulie 2010 08:58 (EEST)

Ok, am înțeles acum, la drept vorbind este destul de greu să urmărești și, mai ales, să ții cont de toate metamorfozele princ care au trecut teritoriile dominate de Habsburgi. Mă gîndesc că aceasta poate să creeze confuzie pentru un cititor neavizat. Sunt de acord ca din punct de vedere formal - nu a existat nici un stat care să se fi numit Imperiul Habsburgic. Dar mi se pare că aceasta este denumirea care, cumva, s-a aplicat pentru a denumi formațiunea statală mai sus menționată. Și aceasta ar trebui să fie evidențiat într-un fel sau altul. De exemplu dacă dai la căutare pe ro:wp despre Habsburgi - apare asta [1] - o sumă de cunoștințe care sunt împrăștiate prin mai multe articole care aparent nu au nici o legătură cauzală directă. --Indexum (discuţie) 18 iulie 2010 15:25 (EEST)