Discuție:Henri Stahl

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 17 ani de Miehs în subiectul Propunere corectare titlu

Henri Stahl este tatăl lui Henri H.Stahl şi a lui Henriette Yvonne Stahl!

Propunere corectare titlu[modificare sursă]

Personajul descris în acest articol este Henri H. Stahl (1901-1991), care a fost fiul lui Henri Stahl (1877-1942). Deci, articolul trebuie redenumit Henri H. Stahl şi mai trebuie apoi făcut şi articolul Henri Stahl, care este tatăl lui Henri H. Stahl, cunoscut în special prin daptul că a scris metoda de învăţare a stenografiei în limba română.--Miehs 3 martie 2007 18:34 (EET)Răspunde

Înlocuire articol[modificare sursă]

Henri Stahl (1877-1942) a fost autorul unei celebre metode de stenografie, apărută în 1908, şi stenograf şef al Parlamentului României.

Sistemul de stenografie este alcătuit pe baza frecvenţei sunetelor în limba română. Este alcătuit din 24 de semne grafice, utilizând un schelet consonantic. Sistemul Henri Stahl poate fi utilizat cu succes cu o viteză de scriere de până la 180 cuvinte pe minut.

Metoda de stenografie "Stahl" a fost perfecţionată de fostul său elev, profesorul Aurel Boia (fost stenograf al Curţii Regale).

Stenografia STAHL. Evoluţia sistemelor stenografice. Istoricul stenogramei la români. Curs de stenografie parlamentară. Apărută la Bucureşti, Tipografia GENIULUI (COTROCENI) - 1926. 167 pagini. Lucrare premiată de Academia Română.

Curs practic de stenografie fără profesor, Institutul de Arte Grafice "MARVAN" SAR Bucureşti, 1941 [1]

Henri Stahl a scris şi ceva literatură, inclusiv un roman ilustrat, publicat în 1913, Un român in lună. Nu e un roman foarte izbutit, dar ceea ce e interesant în această poveste e ca românul se întâlneşte pe Lună cu un marţian. [2]