Discuție:Formă de guvernământ

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Te rog să iei în seamă un aspect. Forma de guvernământ a unui stat este Monarhia cu variantele ei (monarhie constituţională, parlamentară, absolută etc.) şi Republica cu variantele ei, o parte prezentându-le şi tu. --B. B. 21 august 2005 14:17 (UTC)

Nu stiu de unde majoritatea utilizatorilor au invatat ca forma de guvernamant este monarhia sau republica.(chiar si la Wiki English, unde a trebuit sa fac niste corecturi, care au fost cu greu acceptate (en:Form of government si en:List of countries by system of government). Astea sunt forme de stat, nu de guvernamant. Iar democratia si dictatura sunt regimuri politice. Marea Britanie de exemplu are forma de stat monarhie, forma de guvernamant parlamentara, si regim politic democratie. Cred ca lumea face greseala de a nu distinge intre forma de stat si forma de guvernamant. De fapt nici nu ma mira avand in vedere ca si in Constitutia Romaniei (pe internet) am gasit Art1 $2 "Forma de guvernământ a statului român este republica", ceea ce este total gresit. --Arado 21 august 2005 16:43 (UTC)

Atunci Arado dacă în Constituţie este greşit, corect este cum zici tu? Va trebui să revizuim Constituţia. --B. B. 21 august 2005 19:03 (UTC)

Bine, vad ca nu te pot convinge, asa ca voi veni cu trimiteri bibliografice (sper ca cartile se gasesc si in Romania). Nota bene, aceste carti sunt scrise de oameni care se ocupa de zeci de ani cu problema. Chiar acum imi vine in minte lucrarea fostului meu profesor de la Cluj (Studii Europene), conf. dr. Adrian Gorun:"Introducere in stiintele politice". Am studiat si drept constitutional, asa ca stiu despre ce vorbesc. Te rog sa ma crezi, pentru ca ma ocup cu stiintele politice. (actualmente in Germania)

Schmidt, Manfred G. (2000): Demokratietheorien. Eine Einführung. 3. überarbeitete und erweiterte Auflage: Leske+Budrich, p 309-324.

Steffani, Winfried (1979): Parlamentarische und präsidentielle Demokratie.

Hague, Rod/Harrop, Martin (1998): Comparative Government and Politics, 4th edition. Houndmills: MacMillan

Lijjphart, Arend (ed.) 1992: Parliamentary versus Presidential Governments

Lijjphart, Arend 1977: Democracy in Plural Societies. A Comparative Exploration, New Haven/London: Yale University Press.

Linz, Juan J. 1992: Democracy: Presidential or Parliamentary. Does it Make a Difference?

Despre regimul prezidential si semiprezidential

Duverger, Maurice (1974): La monarchie républicaine

Duverger, Maurice (1984): A New Political System: Semi-Presidential Government, in: European Journal of Political Research 8, p. 165-187.

Duverger, Maurice (1979): Bréviaire de la cohabitation

Sartori, Giovanni (1994): Comparative constitutional engineering


Urmeaza si altele in curand. --Arado 21 august 2005 19:42 (UTC)

Arado teoretic este foarte posibil să ai dreptate, practic în limba română ăştia sunt termenii folosiţi la nivel de Constituţie, deci cam asta este terminologia folosită. Dacă acel colectiv de jurişti sau magistraţi care au făcut acel act fundamental al oricărui stat modern au luat-o pe arătură, ei bine, acea arătură devine magistrala principală a acelei ţări. Crezi că ne putem juca cu Constituţia? --B. B. 21 august 2005 19:49 (UTC)