Discuție:Elena Roizen

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Textul modificării utilizatorului Oana84 asupra articolului Elena Roizen[modificare sursă]

„Cântecul unei amintiri” (1 februarie 1945-25 septembrie 2007)

             Născuta la 1 februarie 1945 în orașul Ovidiu.Și-a petrecut anii copilăriei într-un sat dobrogean și încă de pe atunci a descoperit dragul de a cânta. Atunci a dat primele spectacole, urcată pe-un gard care mărginea curtea casei părintești. Acolo îi aștepta pe ai ei să se întoarcă de la câmp. Se întorceau spre seară, împreună cu toata suflarea satului și se opreau să o asculte. Oameni în toată firea își lăsau uneltele jos și stăteau să o asculte.Părinții Gherghina și Anton Barbu au avut  o familie numeroasa cu zece copii, șapte s-au născut în satul Plopu de lânga Murighiol județul Tulcea iar ultimii Elena,Nicolae și Mihai  s-au nascut în Ovidiu.
            A abslovit școala primara în comună, apoi a reușit la examenul de admitere la Școala Medie nr.3 Constanța în 1959, pe care a absolvit-o cu examenul de bacalaureat în anul 1963.
           Atât în școala primară cât și în liceu a participat la serbările școlii și la concursurile interșcolare, unde obține premii. În 1961, Radiodifuziunea Română  a organizat și la Constanța, Concursul „Cel mai bun din zece”, a fost înregistrat și transmis pe post. S-a bucurat de aprecieri și a primit multe scrisorii de felicitări din toată tara.
            La terminarea liceului, în 1963, s-a casatorit cu Marcel Roizen, profesor de limba engleză.În 1965 și 1968 s-au născut cei doi copii, Mihail-Codruț și Clara-Alina.
                  Încă din 1963 a fost descoperită de doi mari redactori de la Radiodifuziunea Româna Boris Marcu și Paul Marinescu. Înregistrează câteva piese pe banda de magnetofon si le da spre audiție la comisie. Au fost aprobate două : „Hai dunărea mea” și „Dobroge, măicuță bună” (1965). Aceste cântece dobrogene au consacrat-o imediat, publicul le-au primit foarte bine și așa a început colaborarea ei cu Radio. Imediat a fost invitată la Casa De Discuri „Electrorecord”și în 1966 a lansat primul disc avându-l ca dirijor pe Victor Predescu.
                      Tot în 1966 a colaborat cu Casa de Creație Constanța și a realizat o culegere de cântece dobrogene, „Zboară,zboară Pescăruș”( titlul unui cantec al Elenei Roizen), unde avea 21 de piese.
                                 În 1967 a fost solicitată și s-a angajat la Ansamblul de cântece și dansuri „Brîulețu”din Constanța – ca solistă. Afăcut multe turnee în toată țara dar și în satele dobrogene. În 1970 a efectuat un turneu cu acest Ansamblu în Africa Centrală. Din 1971-1974 a colaborat cu ARIA. În tot acest  timp a fost invitată să cânte la mai multe ansambluri sau orchestre din țară: Satu Mare, Baia Mare , Brașov, Suceava, Bacău, Cluj, Negrești-Oaș,Filarmonica din Ploiești, Tulcea, Arad, Alba Iulia, Oradea, Timișoara, Craiova etc..
               Pe litoral veneau orchestre din București și din toată țara și colabora pe toată perioada de turneu: Orchestra populara din Iași, Bârlad și cu orchestra Radio.A participat la o lungă serie de spectacole pe platforme industriale-dirijate de marele dirijor George Vancu.
            Colaborarea cu Televiziunea Română a început de la lansarea ei în Radio. A fost invitată foarte des de toți realizatorii de emisiuni de folclor. A colaborat cu cei mai mari realizatori din toti cei 45 de ani de activitate :Maria Banu, Theodora Popescu, Marioara Murărescu, Nicolae Mecaliu, Alexandru Fabian, Florentina Satmari

În acelaș timp, a continuat să înregistreze la Radio și Electrorecord. Astfel, a realizat 5 discuri, 5 C.D., 7 casete , în total peste 100 de cântece dobrogene.

            În 1974 s-a reangajat la Ansamblul Artistic „ Nunta Zamfirei” al Minsterului de Turism , unde a lucrat pâna în 1990 când s-a desfințat. A cântat pentru turiști români și străini la sediu „Nunta Zamfirei” din Eforie Nord dar și la teatrele de vară de pe tot litoralul și la Căminele Culturale din tot județul.
           Cu acest ansamblu a efectuat turnee în Franța ( Lorena, Alsacia,) de câteva ori. A avut interviuri televizate la spectacole, dar a fost invitată și în studiouri.
           În 1990 a fost în Olanda cu formația Petre Barbu, turneu organizat de Ministerul Turismului.
             Din 1990 s-a angajat la societatea „ Bristena”din Constanța, unde a onorat numărul de folclor din programul localului.
         În 1996 s-a transferat la Ansamblul Artistic „ Dor Transilvănean” din Bistrița unde a funcționat până în anul 2000,cand s-a pensionat dar a continuat sa iși încânte publicul cu vocea ei blândă.
        În toți anii de activitate, a înregistrat la Radio și Electrorecord,a avut multe apariții la TVR,a răspuns la toate televiziunile care aveau în grila emisiuni de folclor.
          A beneficiat de Atestat de liber profesionist categoria I și a fost membru ATM.
          În anul 2001 a fost invitată să cânte în Canada la Montreal, unde a prezentat un recital în biserica Sf. Nicolae, în fața românilor,apoi în Toronto.
          În anul 2002, la GALA FOLCLORULUI ROMÂNESC, a obținut medalia „SERVICIUL CREDINCIOS ”, clasa a IIIa și diplomă oferita de Președintele României.
         GALA FOLCLORULUI ROMÂNESC a fost organizată de Ministerul Culturii și Cultelor, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radio.
         În 2006 a obtinut Trofeul și Diplomă „ STEAUA DE MARE ” – Callatias
        În 2007 Premiul VIP – la secțiunea folclor 

        În data de 25 septembrie 2007 după o lunga suferință si luptă cu o boala incurabila, părăsește șcena viieți dar rămane în inima fanilor si îi incântă cu glasul ei în continuare.
        În anul 2008 in 1-3 februarie  i-a naștere Festivalul Cântecului Popular „Elena Roizen”.

       Tot în 2008 în luna septembrie la un an de la dispariția doamnei folclorului dobrogean, în fața Centrului Cultural Ovidiu, a fost dezvelită o statuie din bronz, reprezentînd bustul Elenei Roizen. La ceremonie au participat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, directorul Centrului Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Constanța, Petre Paul Nicolescu, scriitorul Iulian Talianu – membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Dobrogea, profesorul Marcel Roizen, soțul doamnei muzicii populare dobrogene, dar și oficialitați locale. Petre Paul Nicolescu și Iulian Talianu au lansat volumul „Cântecul unei amintiri”, primul din colecția „Valori Dobrogene”, o carte cu și despre Elena Roizen. „În urma Elenei Roizen au rămas o sută de cîntece și valuri de aplauze. Ea și-a clădit un nume în muzica populară românească, sprijinindu-se pe talentul ei, ea rămîne doamna cântecului dobrogean. Elena Roizen a fost o adevărată artistă și a rămas între primii, dacă nu cumva este chiar prima interpretă de muzică populară din Dobrogea, care a prețuit mult cîntecele acestor meleaguri, punînd în fiecare melodie ceva din harul ei, care a fost, întotdeauna, un dar pentru public”, a precizat Iulian Talianu în prefața volumului „Cântecul unei amintiri”. La rîndul său, profesorul Marcel Roizen a spus cu emoție în glas: „Proiectul statuii a demarat în urmă cu un an, la inițiativa Primăriei Ovidiu și cu ajutorul Centrului Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Constanța. S-au implicat în acest proiect Petre Paul Nicolescu, directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu și sculptorul Mircea Enache, care a și realizat bustul. Mircea Enache nu a cunoscut-o personal pe Elena, dar eu am stat destul de mult în atelier, alături de dînsul și am asistat la nașterea unei statui, am adus fotografii din arhiva personală, iar orice sugestie de-a mea a fost primită cu mare căldură. Statuia care a fost inaugurată a reușit să sugereze, puțin stilizat, chipul și expresia Elenei. Subliniez faptul că Elena s-a condus după un principiu: nu pot trăi fără cîntec, este ca aerul, îl respiri ca să nu mori”.

  În 2013  Jurnalul Național lanseaza cel de-al patrulea volum al colecției de mari interpreți de folclor: Elena Roizen, îndrăgita cântăreață de muzică populară dobrogeană.

“Era atât de finuță și de suavă... era ca o adiere, Elena. Când cânta doinele cu glasul ei frumos, impresiona foarte mult... Când a început să cânte doine, prin 1960 și ceva, am simțit imediat că are legături cu Ardealul. Chiar i-am spus: “Elena, tu te tragi din Ardeal, doinele tale sunt de-acolo... te simt că ești ardeleancă pe undeva”.

Avem o mare datorie, noi cei care i-am fost alături pe scenă. Să îi păstrăm amintirea pentru cei care vor veni, pentru cei care, nefiind alături de ea cum am fost noi, nu vor ști cine a fost Elena Roizen. Eu cred că, ajutați și de sfatul specialiștilor, am vrea să introducem în concerte câte un cântec de-al ei, ca lumea să nu o uite. Eu am un cântec de-al ei... toate-mi sunt dragi, dar are un cântec “Drag mi-a fost omul frumos”...

Dacă povestim, dacă îi cântăm cântecele, noi cei care am cunoscut-o, Elena Roizen va dăinui în memoria noastră și va avea un loc special în sufletele noastre, așa cum are un loc special în galeria marilor interpreți ai cântecului popular românesc.”(Maria Butaciu, interpret de marcă al cântecului românesc). “Mari interpreți de folclor” este o colecție-tezaur, realizată de binecunoscuta promotoare a cântecului popular românesc și realizatoare a emisiunii de televiziune Tezaur Folcloric, Marioara Murărescu.

Seria “Mari interpreți de folclor” cuprinde opt volume, cărți însoțite de câte un CD audio și reunește o serie de artiști valoroși ai cântecului popular românesc: Maria Lătărețu, Ioana Radu, Drăgan Muntean, Elena Roizen, Valeria Peter Predescu, Florica Ungur, Maria Răchiteanu Voicescu, Ion Cristoreanu.


În anul 2014 odata cu ediția a VII a a Festivalului Cântecului Popular „Elena Roizen", organizatori festivalului Primaria orașului Ovidiu si Centrul Cultural împreună cu Eurostar lanseaza un CD cu 29 de piese din repertoriul Elenei Roizen.În aceași editie a festivalului sotul regretatei Elena Roizen, domnul Marcel Roizen primește din partea Casei de Discuri „Eurostar” DISCUL DE AUR - postmortem pentru întreaga activitate artistica a Elenei Roizen.


          În anul 2015 Festivalul Cântecului Popular,,ELENA ROIZEN”ediția a VIII-A, ediția 2015 sa desfășura în ultimile zile din luna mai, pe scena din fața Centrului Cultural Ovidiu.

Festivalul Cântecului popular ,,ELENA ROIZEN” este o manifestare care își propune valorificarea tezaurului folcloric din România, afirmarea și promovarea valorilor autentice, introducerea în circuitul național de noi talente, cât și prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etnofolclorice ale țării.

      Ce se urmărește prin acest festival :

-descoperirea și promovarea soliștilor vocali de muzică populară din întreaga țară, dar și din Republica Moldova; -valorificarea de către tinerii interpreți a caracteristicilor zonei etnofolclorice din care aceștia provin și ale costumelor populare specifice zonei respective; -cultivarea calităților vocale și interpretative ale concurenților; -conservarea, valorificarea și promovarea culturii tradiționale românești autentice. Organizatori: Primăria Orașului Ovidiu,Consiliul Local Ovidiu,Centrul Cultural al orașului Ovidiu

La inițiativa primarului George Scupra, Centrul Cultural din Ovidiu și-a schimbat numele în Centrul Cultural „Elena Roizen” .Cu acordul familiei, care a primit cu mare onoare propunerea făcută de noi, din acest an Centrul Cultural Ovidiu va fi denumit Centrul Cultural Elena Roizen, purtând numele unui simbol al orașului Ovidiu, al tradiției populare pentru Dobrogea și un reper de valoare la nivel național“, a precizat primarul George Scupra .

Sergiu S. (discuție) 22 octombrie 2015 20:45 (EEST)[răspunde]