Discuție:Colind

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Logo CEE Spring
Logo CEE Spring
Acesta este unul din articolele despre cultura din România înaintate la listele de articole pe țări în cadrul concursului Wikimedia CEE Spring 2016.

Articol de proastă calitate[modificare sursă]

Ca etnolog nu pot decât să fiu dezamăgit de calitatea extrem de slabă a acestui articol. Din bibliografie lipsesc tocmai numele esențiale în domeniu, în primul rând Constantin Brăiloiu și Sabina Ispas. Lucrarea lor "Sub aripa cerului. Comentarii etnologice asupra colindei si colindatului" este o sinteză a multor alte studii și este inadmisibil să fie ignorată aici. Sunt și alte lucrări esențiale, de asemenea total ignorate.

Puncte de vedere fanteziste sunt prezentate drept certitudini.

De unde și până unde

"Inițial, colindele aveau o funcțiune ritualică, anume aceea de urare pentru fertilitate, rodire și belșug. Acest obicei era legat fie de începutul anului agrar (adică de venirea primăverii), fie de sfârșitul său (toamna, la culegerea recoltei)"?

Această ipoteză ține de mania protocronistă inaugurată încă sub Dej și devenită politică oficială sub Ceaușescu. Toate trebuiau să vină de la daci, din Preistorie, ba și dinainte de formarea pământului dacă se putea!

Nu există consemnată la daci sau traci nici colinda, nici colindatul. Încercarea de a atribui colindelor o origine precreștină ține de o fixație condamnată de multă vreme de cercetătorii obiectivi din întreaga lume. Este o premiză ideologică a secolelor XVIII-XIX pe care este decent să o fi depășit de mult.

Ce izvor științific recunoscut atestă colinda la daci? Ce izvor științific recunoscut ne arată că la daci colinda ar fi avut funcția cutare? Nu există!

S-a făcut o paralelă forțată între cântecele religioase ale altor popoare și s-au transferat forțat la daci sau traci. Sub apăsarea cercului vicios al ideii "dacă e obicei românesc trebuie să fie dacic"! Tovarășul Nicolae Ceaușescu ne-a explicat asta!

Iată alt text protocronist de care Tovarășul ar fi mândru:
"În vremurile precreștine, ritualul era zgomotos, dura mai multe zile, iar festivitățile cuprindeau ofrande vegetale și animaliere, mese comune, dansuri și reprezentații dramatice. Toate acestea se desfășurau primăvara sau toamna. După mutarea Anului Nou la 1 ianuarie, în vecinătatea Crăciunului, aceste ritualuri au fost serbate numai în vremea celor două sărbători creștine."
Care este sursa unor asemenea afirmații?
Nici măcar nu există atestată colinda la daci! Cu atât mai mult asemenea amănunte fantasmagorice! Poate mâine o să adăugați și ceva de cum colinda Zalmoxe!
Pe scurt, articolul prezintă și ipoteze drept certitudini, fără să menționeze ipotezele concurente (ca în cazul mersului cu ursul, un obicei țigănesc atestat clar după etnologii care studiază cultura rromă, pretins turanic de alții etc.) și fantasmagorii totale drept adevăruri absolute.
Nu are nicio valoare enciclopedică, este doar un material protocronist subiectiv.