Discuție:Castrul roman de la Mihai Viteazu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În “Lista monumentelor istorice ale jud. Cluj (2004)” există la pct. 429 această înscriere, dar îmi permit să exprim îndoieli că la Mihai Viteazu ar fi existat un castru roman, la numai 3-4 km de castrul roman Potaissa (Turda). Nici autoritatea locală (Primăria comunei Mihai Viteazu) nu aminteşte in website-ul oficial (http://primariamihai-viteazu.ro/prezentare_locala) despre existenţa unui castru roman in perimetrul comunei. Despre perioada romană se scrie în acest website numai următoarele:

In zona unde se afla in prezent caminul cultural si in imprejurimile satului Mihai Viteazu, la numai 2 km sud-vest de [castrul roman] Potaissa [Turda], s-au descoperit urme ale unor constructii din caramizi, ceramica romana, obiecte marunte, sarcofage de piatra si obiecte din morminte (vase, monede). Unele dintre monumentele epigrafice si sculpturale care existau la casa Wolf, au fost aduse din ruinele castrului de la Potaissa. Continuand firul descoperirilor de pe teritoriul actualei comune Mihai Viteazu, se poate mentiona ca s-au descoperit urme ale unor asezari romane, langa valea Badenilor, iar pe malul stang al Ariesului s-au descoperit, de asemenea, urme ale unor asezari romane, un relief funerar fragmentar cu inscriptia CIL III 7701. Pe locul numit "movila Sf. Duh", din hotarul fostului sat Sânmihaiul de Sus, s-au gasit: o moneda de bronz de la Traian si un denar de potin din secolele II-III. In zona numita "Stanca Rosie", pe "Drumul lui Traian", din regiunea comunei, s-a descoperit o moneda cu legenda "Provincia Dacia an II". In satul Cornesti nu au fost descoperite urme romane, insa in satul Cheia a existat o asezare romana, fiind descoperite monumente sculpturale, capiteluri, coloane, un capac de sarcofag; exista posibilitatea ca unele sa fi fost aduse de la [Potaissa]-Turda”.

Dacă ar fi existat la Mihai Viteazu un castru roman, acest fapt n-ar fi fost cu siguranţă trecut cu vederea de către Primăria locală.

Te felicit pentru articolele referitoare la castrele romane din Romania ! O singura remarca: nu cred ca la Mihai Viteazu (judetul Cluj) a existat un castru roman. La cativa km distanta de Mihai Viteazu a existat castrul roman Potaissa (Turda), iar romanii nu construiau un castru langa altul.

Multumesc, deşi nu ştiu cine eşti (semnătura nu apare). Eu am folosit lista monumenteleor din judeţul Cluj (http://www.clujul-online.ro/downloads/lista%20monumentelor%20istorice%20din%20cluj.pdf) şi am toată speranţa că cei de la INSTITUTUL NAŢIONAL AL MONUMENTELOR ISTORICE (MINISTERUL CULTURII ŞI CULTELOR) au o bază în ceea ce declară.
Cunosc zona şi îmi păstrez îndoielile, exprimate de altfel şi la secţiunea de discuţii a articolului. N-am găsit în nici o altă documentaţie sau în net indicii asupra existenţei unui castru roman la Mihai Viteazu. Romanii nu construiau castre unul lângă altul, ci la o anumită distanţă unul de celălalt, distanţă dictată de consideraţiile strategice bine gândite ale epocii.
(O remarca: nu pot folosi diacrite) Legat de distanta intre doua castre, nu exista o limita stabilita. Exista castre situate la mai putin de 10 km unul de celalalt. De altfel unele castre erau temporare. Astfel putem gasi doua castre foarte apropiate, unul construit temporar (ex. in cazul luptelor) iar mai apoi unul durabil. Constructorii romani aveau planuri pentru castre temporare ce se ridica in: 2 zile, 3 zile, 4 zile, etc. si planuri pentru castre durabile.
Legat de castrul in cauza, probabil ca adevarul e undeva la mijloc. Cautand in Repertoriul Arheologic Naţional (RAN) (http://www.cimec.ro/scripts/ARH/RAN/sel.asp?loc=1929&Lang=RO&crsl=2&csel=2&clst=1&lpag=100&campsel=loc&ids=7), se face referire la locul "Cetatea Fetei". Acum "Cetatea Fetei" e doar un toponim sau e chiar "Cetatea Fetei" din Floresti, Cluj. Aceasta cetate medievala din Floresti ar putea avea la baza un castru roman, la fel cum au cetatile medievale Rupea si Rasnov. Stiti cumva despre "Cetatea Fetei" din zona localitatii Mihai Viteazu? As prefera sa continuam discutia la Castrul roman de la Mihai_Viteazu din motivul ca asa poate vom avea si alte pareri. Saturnian (discuţie) 25 mai 2009 21:30 (EEST)
1. Primăria comunei Mihai Viteazu (întrebată astăzi telefonic) nu cunoaşte in perimetrul teritoriului său un toponim cu numele “Cetatea Fetei”.
2. În lista cu castrele romane ar trebui poate specificat la fiecare castru dacă acesta a fost un “castru de legiune” sau un “castru auxiliar”.
Sunt uimit :) Inseamna ca sigura varianta ar fi "Cetatea Fetei" din Floresti, Cluj, insa pana acum nu am gasit ceva care sa confirme acest lucru. In lista am putea marca castrele de legiune cu bold iar in caseta cu informatii despre castru se poate folosi campul tip (ex.tip=Castru de legiune). Multumesc de sfaturi si o zi buna Saturnian (discuţie)

(sectiune mutata din pagina mea de discutii)