Discuție:Biserica Cuvioasa Paraschiva din Chimindia

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Biserica Cuvioasa Paraschiva din Chimindia este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ÎnceputAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Început pe scala de calitate.
MicăAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mică pe scala de importanță.

Buna ziua, sunt un locuitor al satului Chimindia si vrea sa va precizez mai multe detalii cu privire la anul in care a fost construita Biserica veche din Chimindia cu hramul "Cuvioasa Parascheva" care potrivit celor spuse de persoanelor mai varsnice din sat si a unor documente de la Arhivele Statului, Sibiu, ar fi anul 1574 deci sec. XVI, nicidecum sec. XIX, inainte cu 11 ani de cea din satul Bampotoc (demolata in jurul anului 1985). Inca o precizare, biserica este construita din piatra si caramida, care mai apoi a fost tencuita, aceasta se vede si din poze, nu stiu de unde a rezultat ca este din lemn, acoperisul este din sindrila deoarece acesta era modelul de acoperis din aceea perioada. Va rog sa modificati datele inscrise pe aceasta pagina, daca doriti confirmare a celor spuse de mine va rog sa va adresati la Arhivele Statului din Deva si cel mai sigur la Arhivele Statului din Sibiu. Din aceste surse s-a documentat si ultimul epitrop al acestei biserici, in anul 1999 cand s-a inchis odata cu sfintirea bisericii nou construite in sat. Referitor la poze, prima este cu Magura Uroiului care este la 6 km de Chimindia in satul Uroi, a doua este la podul peste raul Mures tot in satul Uroi. A-si dori ca persoanele care scriu articole despre unele monumente istorice sa se documenteze mult mai bine si din mai multe surse si cat mai sigure. Va asteptama cu drag sa vizitati localitatea si Biserica Ortodoxa "Cuvioasa Parascheva" din sec. XVI si Biserica Reformata din sec. XIV.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Unqjimmmy (discuție • contribuții).

Eu am scris articolul despre Biserica din Chimindia. Cei care scriu articolele nu au cum să se documenteze foarte bine din mai multe motive: 1) Nu au surse 2) Nu îi plătește nimeni pentru asta 3) Un singur om nu poate face articole despre toate bisericile din Hunedoara. Datele d-voastră sunt corecte, și eu am văzut că biserica e de piatră, dar în surse ea apare ca de lemn. Pe nici unul dintre noi nu ne va crede nimeni pentru că trebuie să aducem „surse”. Fiind localnic puteți merge d-voastră la „arhive” la Sibiu. Mie după ce mi-am rupt treningul în spinii care se văd în ultima poză mi-a pierit cheful să mai fac cercetări. Și mai sunt și handicapat pe deasupra (cu acte în regulă). Cele bune.--Țetcu Mircea Rareș 2 mai 2011 23:21 (EEST)