Discuție:Banca, Vaslui

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

...si multe altele lipsesc cu desavarsire. Ma multumesc cu un singur exemplu:

„In acest sat,Gara Banca, facuta langa rampele de inacarcare in vagoane a graului si porumbului,leprele lui Ceausescu au adunat experti in alba-neagra,bataie,diversiune,hotie si crima, care inca tin in teroare prin prezenta in posturi necuvenite germenele nascand al libertatii.”

Trebuie curatenie puternica pe acest articol ... asta este putin spus, cititi si restul, daca îndrazniti ... Lurker 24 octombrie 2007 02:50 (EEST)[răspunde]

Discuţie mutată din articol[modificare sursă]

Următoarea discuţie a fost introdusă de autorul ei în articol. Fiind vorba despre o discuţie a fost mutată în pagina de discuţii, eliminându-se elementele lipsite de neutralitate şi cele fără caracter enciclopedic. Afil 9 noiembrie 2007 00:47 (EET)[răspunde]


Pentru autorii din bibliografia indicata: pana in 1968 satul a fost resedinta de comuna de care din vechime au tinut Fedestii. Informatiile sunt inexacte,dupa a 3-a sau a 4 -a ureche.Autorii nu cunosc toponimia. Nu exista un parau Banca. Paraul Recea de multe ori nu ajunge in sat. Din alte izvoare,inca existente, izvora un parau documentat la 1400 ca "gura Bancii",insa el era la Podul Vatafului,la 500 m de Poarta Tarinei.

Toponimia,care imi este foarte bine cunoscuta,contine inca mai mult de 80 % din toponimia din hotarnica tg.barlad din 1495. Relativ la documentul din 1779 sunt indicii ca acesta ar fi un fals din sec.XIX.

Satele Mostatici si Picigai,numite de localnici "La Odaie" au denumiri de origine genoveza. Artefacte crestine de certa provenienta genoveza dar si artefacte crestine autohtone unice in felul lor au fost gasite la fosta Manastire a lui Draghie din Loava,unele au ajuns la activisti pcr,traficanti,etc.inainte de 1989 sau la acolitii lor. Configuratia vaii si a dealurilor a suferit mai multe schimbari datorita eroziunii dinspre valea Barladului care prin largirea excesiva a rapii a distrus "cheia de bolta" a vaii care mentine in echilibru dealurile abrupte cu inaltimi de peste 220 m(311 m) deasupra Manastirii Magarul, unde este cumpana apelelor intre bazinele Barladului si Prutului. In 1970 Dealul de la Podul Vatafului,de langa Urechioaia a alunecat creand un baraj natural prin care partial cheia de bolta s-a refacut.

Sapaturi personale demonstreaza ca acum 250-300 de ani,cel putin, la Banca au alunceat dealuri mai inalte inca,refacand cheia de bolta,rapa fiind extrem de adanca pe atunci.

Toponimia medievala dar si vegetatia de la Rapile Maminei,Pornituri,Colt,Valea Iazului,Vladoaia demonstreaza ca peisajul si clima pendite de sat au suferit schimbari catastrofale datorate despaduririlor in masa inclusiv prin incendieri(vezi Parlitura),dupa 1829,dar mai ales inainte.

Daca documentele relative la sat ar fi adunate la un loc,probabil ar fi una dintre cele mai documentate localitati din tara,si nu numai.

Din Banca tot timpul au fost pargari(consilieri) pentru Targul Barlad,si mai la toate actele importante apare si cate-n martor din Banca,la ziua adunarii pargarilor.


Alte sapaturi,proaspete,confirma alunecari masive de teren inainte de 1800 sau mai inainte. Configuratia originara a vaii paraului Banca era cu totul alta decat cea din prezentul generational. A mai existat un baraj natural prin alunecari de teren analoage celor din anii 70,mai speclaculos,mai adanc si mult mai intins decat cel cunoscut, fata apei sfarsindu-se mai sus de Parlog,acelasi nivel cu terenul de fotbal. Zona din centrul actual se afla la nivelul actualului parau,nu exista rapa. Nivele de locuire vechi,de pe stanga paraului,au fost acoperite cu pana la 10 m de aluviuni care se inatind pana spre casa parohiala,de unde,accentuandu-se panta,eroziunea scoate la suprafata artefacte ceramice servind la fumatul canepii indiene.

Dealuri de la nord spre sud,in sens invers acelor de ceas:Urechioaia(de la o mosie a Urechestilor);Dumbrava(partea inalta dinspre hotar,fost stejaris);Leahu(toponim care trimite la Fagetul Leahului,corelat si cu descrierea din Hotarnica Tg.Barlad,"faget" atestand alta clima la 1500),Pornituri,Gura Vladoaiei(cu un defileu adanc,antropic,secular drum de care cu sina de fier pentru carat garne la Galati in port); Fundatura;Rediu;Chira;Recea;Parlitura(cca 311 m deasupra nivelului marii);Fadu(a se vedea Fedestii care in administratia veche au tinut totdeauna de Banca);Troaca;Rapa Chiorilor;Via Boiereasca(distrusa de filoxera de la 1880);Podis;Gura Loavei;Holm(deal in slava);Bucile Curului(toponim recent legat de comunism si de schimbarea drumului de acces in comuna dupa 1968);Ghinoia.Aici unde-i valea mai ingusta pcr a planuit un baraj care sa duca la desfiintarea satului.Ideea fixa a lacului a bantuit pana in 1978,si mai bantuie si-acum printre urmasii unui primar de nimic.

Banca si Gara Banca nu sunt de unificat. Gara CFR Banca a fost tot timpul pendinte de satul-comuna Banca si de cand este calea ferata incasarile garii au fost venit al comunei. Gara CFR este situata pe pamanturile celor din Banca,razesi,boieri,etc.ce se intindeau pana la VERA,incipit in Hotarnica Barladului.

Satul Banca, la cati locuitori are, ar trebui sa fie comuna prin el insusi,fara anexele sale istorice,in ciuda faptului ca ar pierde o inaltime care mai tot timpul a tinut,strategic,de Barlad.