Discuție:Amfibieni

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Amfibieni este un subiect de care se ocupă Proiectul Animale, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre zoologie Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Amfibienii au aparut din mlastinile padurilor tropicale cu oase si cozi asemanatoare pestilor,dar dotate cu o caracteristica noua, speciala pentru deplasarea pe uscat: un membru primitiv,compus din doua parti si terminat cu cateva degete.Aceste animale amfibiene primitive respirau pe gura si pe nari,tragand aerul in plamani.Se crede ca primele animale amfibiene au aparut acum 390-350 mil de ani. Acesti amfibieni nu s-au despartit nici o data definitiv de mare.Ouale pe care le depuneau erau lipsite de crusta,iar puii treceau printro faza larvara activa.Primele animale de acest tip semanau foarte mult cu salamandrele moderne.Desi la inceput se miscau lent si cu dificultate,amfibienii si-au dezvoltat un sistem muscular puternic si vertebre interconectate ce le-au permis sa-si ridice corpul de la sol si sa se miste cu agilitate. Motivul pentru care amfibienii,ce duceau o viata destul de confortabila in apa,au iesit pe uscat,ramane un mister.Este posibil ca aceste animale safi trait in mici bazine ce dispareau in functie de sezon,fiind astfel nevoite sa-si foloseasca plamanii si picioarele pentru a-si cauta un nou habitat.A mai fost avansata de asemenea si teoria careia amfibienii sunt descendentii unor pesti de mici dimensiuni ce se refugeau noaptea pe tarm pentru a se refugia de pestii rapitori mairi,iar in timpul zilei reveneau in apa.In acest fel isi suplimentau hrana cu mici antropode de uscat si incepeau sa se adapteze vietei terestre,in final ajungand sa prefere pamantul in defavoarea oceanului. Indiferent de motivul aparitiei lor, aceste animale s-au dezvoltat pe uscat timp de 100 mil ani,pana la aparitia reptilelor,cand numarul lor s-a redus semnificativ.In prezent, din multitudinea de specii de amfibieni,ce populau candva pamantul nu au mai ramas de cat cateva: tritonii si salamandrele,speciile cele mai mici si mai putin numeroare;gimnofionii,animale oarbe,taratoare,ce prefera sa stea ascunse sub pamant; si broastele (inclusiv broastele raioase) ce sunt prezente in peste 2000 de varietati,in zonele umede,paduri tropicale si chiar in zone desertice.

Text introdus de Marianvrl. Textul are foarte mlte stângăcii şi neclarităţi. Dacă ar fi revizuit, ar putea să devină un text foarte bun. Din această cauză rog pe autorul textului să revadă textul şi să scrie şi de unde sunt luate informaţiile, adcă lucrarea sau siteul. --Jean (discuţie) 8 decembrie 2009 19:50 (EET)[răspunde]