Discuție:Alioș, Timiș

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol face obiectul de lucru al WikiProiectului Banat, o încercare de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de Banat. Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm înscrieți-vă aici.


Am văzut şi eu că în Anuarul Socec apare, Alioş cu numele de Ilieşti, dar cred ca satului care are numele Aliosch în germană şi Temesillésd în maghiară i se spune în română Alioş, nu Ilieşti cum apare accidental într-un anuar care a fost publicat prin anii 20 ai secolului trecut. Mai ales că numele de Alioş nu este asociat de nici un istoric bănăţean în relaţie cu acest nume de Ilieşti. Şi de altfel este atestat sub forma de Alioş mult înainte de 1924. (a se vedea bibliografia articolului) Consider că este împerativă corectarea cu Alioş în loc de Ilieşti. Eventual se poate menţiona că în acel Anuar a apărut cu numele de Ilieşti.

În perioada interbelică de după 1919 a urmat un proces euforic de românizare în unele părţi (precum în satele bănăţene cu populaţii predominant alogene) şi de revenire la numele vechi în alte sate unde se aplicaseră politici de germanizare dar mai ales de maghiarizare. În orice caz, multe sate au purtat mai multe nume până la stabilizarea numelui şi nu cred că anuarul Socec se înşeală în privinţa asta. Este foarte posibil ca pentru câţiva ani, satul să se fi numit cu adevărat Ilieşti (asta dacă presupunem că anuarul se înşeală). Multe alte localităţi au avut denumiri temporare de acest gen. --—Radufan 24 mai 2007 17:28 (EEST)[răspunde]