Discuție:Șoseaua Kiseleff

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sunt de parere ca nu ar strica un istoric al Soselei Kiseleff, de aceea propun un articol- " Momente din trecutul Soselei Kiseleff".

Un capitol din grandioasa epopee a modernizarii Bucurestilor se refera la Soseaua Kiseleff.

La 21 septembrie 1847 s-a inaugurat, in apropierea Capului Podului - cum se numea pe atunci Piata Victoriei, o minunata gradina amenajata de arhitectul peisagist vienez Karl Friedrich Meyer. In centrul rondului 1, situat in apropierea vestitului Bufet, construit mai tarziu de arhitectul Ion Mincu, era un bazin de metal care avea in mijloc o fantana arteziana, ce arunca apa intr-un lac artificial. In dreapta si in stanga au fost ridicate numeroase chioscuri si pavilioane si tot atunci soselei i s-a dat numele "Kiseleff". Mai tarziu, soselei i s-au trasat doua alei laterale, pana la rondul mare, denumit si rondul 2, pe locul Arcului de Triumf de astazi.Cu ocazia prelungirii drumului pana la terenul pe care se afla acum Casa Presei Libere,in 1851 s-a construit un mic hipodrom.

Iata cum arata Soseaua Kisleff la sfarsitul secolului trecut:
De o parte si de alta, pe fiecare latura, erau cate doua alei, una pentru pietoni si una pentru calareti, pe dreapta, si una pentru pietoni biciclisti, pe stanga. Incepand de la Capatul Podului, calatorul intalnea,la rondul 1, micul lac, cu ruinele stancilor artificiale, bazinul din metal fiind scos, deoarece impiedica circulatia.In partea stanga erau o scoala, monetaria unde se imprimau timbre, locul unde si-a avut tipografia Heliade Raduescu si un cimitir luteran. Pana la rondul 2