Directiva DAC6

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Directiva 2018/822/EU, cunoscută și ca DAC6, este o directivă prin care Uniunea Europeană dorește să introducă obligativitatea de raportare a schemelor transfrontaliere de optimizare fiscală ce prezintă anumite caracteristici specifice, pentru a construi un nou cadru de transparentizare fiscală.

Potrivit textului directivei[1], se implementează obligativitatea de raportare a schemelor transfrontaliere de optimizare fiscală atât pentru consultanții fiscali, contabilii, auditorii, avocații sau orice alte persoane care participă direct sau indirect la realizarea, comercializarea sau gestionarea schemelor de optimizare fiscală, cât și pentru contribuabili, în situația în care cei dintâi nu efectuează raportarea.

Directiva DAC6 trebuie să fie implementată în legislația națională a tuturor statelor membre a Uniunii Europene până la 31.12.2019. Cu toate acestea, trebuie să fie raportate schemele de optimizare fiscală ce au fost realizate începând cu data de 25.06.2018, indiferent de data la care prevederile directivei au fost transpuse în legislația locală. Obligativitea de raportare propriu-zisă a schemelor va intra în vigoare de la 01.07.2020.

Contextul implementării DAC6[modificare | modificare sursă]

Cu toate că exista deja un instrument prin care autoritățile fiscale pot împiedica mutarea profiturilor (Directiva 2011/16/EU)[2], acesta nu a avut efectele preconizate, fiind actualizat în repetate rânduri.

Planul de acțiuni pentru erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) ce a fost aprobat în 2013 de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și de grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale (G20), a adus în prim plan necesitatea îmbunătățirii intrumentelelor existente sau de a crea instrumente noi prin care să fie combătută mutarea profiturilor.

Orice contribuabil poate decide dacă dorește sau nu să depună raportul privind schemele de optimizare fiscală, dar dacă refuză va trebui să își asume sancțiunile ce vor fi stabilite de fiecare stat membru.

Obligațiile de raportare[modificare | modificare sursă]

Cu toate că DAC6 nu specifică în mod concis ce informații trebuie raportate, directiva prezintă un minim de informații pe care autoritățile fiscale trebuie să le modifice în cadrul schimburilor automate de informații cu privire la schemele transfrontaliere de optimizare fiscală.

Prin urmare, raportările schemelor transfrontaliere de optimizare fiscală ar trebui să includă cel puțin informațiile următoare[3]:

- datele de identificare ale părților care participă direct / indirect la schema de optimizare fiscală;

- datele de identificare ale contribuabililor;

- detalii privind caracteristicile ce justifică raportabilitatea;

- data la care s-a efectuat punerea în aplicare a schemei de optimizare fiscală;

- valoarea modalității transfrontaliere care face obiectul raportării;

- orice alte informații utile legate de schemele de optimizare fiscală;

Concluzii[modificare | modificare sursă]

Este necesar ca toate informațiile despre schemele transfrontaliere de optimizare fiscală ce sunt comunicate autorităților fiscale dintr-un stat membru să fie schimbate automat între toate autoritățile fiscale din Uniunea Europeană.

Prin urmare, părțile direct sau indirect implicate în realizarea schemelor transfrontaliere de optimizare fiscală cât și contribuabilii, trebuie să acționeze activ în anticiparea transpunerii prevederilor Directivei DAC6 în legislație. Pentru a aborda potențialele riscuri care decurg din prevederile cesteia cu privire la obligația de raportare, este necesar să fie concepute procese interne care să evalueze domeniul de aplicare a obligațiilor de raportare.


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Directiva 2018/822/EU de modificare a Directivei 2011/16/UE în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal cu privire la modalitățile transfrontaliere care fac obiectul raportării”. . 
  2. ^ „Directiva privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal și de abrogare a Directivei 77/799/CEE”. . 
  3. ^ „Directiva 822/2018 „DAC6" – Noi obligații de raportare pentru companii cu privire la anumite tranzacții transfrontaliere”. .