Dimitrije Ljubavic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Dimitrije Ljubavić)
Jump to navigation Jump to search
Dimitrije Ljubavic
Date personale
Născut1519 Modificați la Wikidata
Decedat1564 (45 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațietipograf[*] Modificați la Wikidata

Dimitrije Ljubavic, scris uneori Liubavici, (n. 1519 – d. 1564) a fost un tipograf sârb care a activat în Țara Românească. Ca urmare a tipăririi unor cărți de cult în limba română începând cu prima jumătate a secolului al XVI-lea în Transilvania (sub influența protestantismului), Mitropolia Ungrovlahiei a inițiat măsuri de contracarare, prin tipărirea de cărți liturgice slavone. Prezența și activitatea lui Dimitrije Ljubavic în Țara Românească au stăvilit răspândirea cărților în limba română.

Pe de altă parte, în atelierul său a deprins tehnica tiparului Diaconul Coresi, cu care a colaborat între 1557 - 1558, dar care s-a stabilit ulterior la Brașov, unde i s-a oferit posibilitatea de a tipări cărți nu numai în slavonă, ci și în limba română (prima sa lucrare în română a fost cartea de învățătură protestantă intitulată "Întrebarea creștinească", Brașov 1560).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Matei Cazacu, Dimitrije Ljubavic et l'’imprimerie slave dans l’'Europe du Sud-Est au XVIe siècle. Nouvelles contributions, Anuarul Institutului de Istorie "A. D. Xenopol" din Iași, XXXII (1995), p. 187-207.