Dimitrije Ljubavić

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dimitrije Ljubavic
Date personale
Născut1519 Modificați la Wikidata
Decedat1564 (45 de ani) Modificați la Wikidata
Brașov, Regatul Ungariei Răsăritene Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
tipograf[*]
diacon Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba sârbă Modificați la Wikidata
Activitate
Profesor pentruCoresi[1]  Modificați la Wikidata

Dimitrije Ljubavić, scris uneori Liubavici, (n. 1519 – d. 1564, Brașov, Regatul Ungariei Răsăritene) a fost un tipograf sârb care a activat în Țara Românească. Ca urmare a tipăririi unor cărți de cult în limba română începând cu prima jumătate a secolului al XVI-lea în Transilvania (sub influența protestantismului), Mitropolia Ungrovlahiei a inițiat măsuri de contracarare prin tipărirea de cărți liturgice slavone. Prezența și activitatea lui Dimitrije Ljubavić în Țara Românească au stăvilit răspândirea cărților în limba română.

Pe de altă parte, în atelierul său a deprins tehnica tiparului diaconul Coresi, cu care a colaborat între 1557-1558, dar care s-a stabilit ulterior la Brașov, unde i s-a oferit posibilitatea de a tipări cărți nu numai în slavonă, ci și în limba română (prima sa lucrare în română a fost cartea de învățătură protestantă intitulată Întrebarea creștinească, Brașov 1560).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Matei Cazacu, Dimitrije Ljubavic et l'imprimerie slave dans l'Europe du Sud-Est au XVIe siècle. Nouvelles contributions, Anuarul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, anul XXXII (1995), pp. 187-207.
  1. ^ https://arhiva.bzi.ro/diaconul-bisericesc-coresi-primul-tipograf-in-slujba-limbii-romane-789378  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)