Dikili Tash

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dikili Tash
—  sit arheologic  —

Map
Dikili Tash (Grecia)
Poziția geografică în Grecia
Coordonate: 41°00′43″N 24°18′40″E ({{PAGENAME}}) / 41.012083°N 24.311194°E

Țară Grecia
Administrație descentralizată[*]Macedonia și Tracia[*]
Periferie[*]Macedonia de Est și Tracia
Unitate regională[*]Perifereiaki Enόtita Kavalas[*][[Perifereiaki Enόtita Kavalas (regional unit of East Macedonia, Greece)|​]]
Comună[*]Dimos Kavalas[*][[Dimos Kavalas (municipality of Macedonia, Greece)|​]]

Prezență online

Dikili Tash sau Dikili Taș (în turcă Dikili Taş, în greacă Ντικιλί Τας, transliterat: Dikili Tas sau Δίκελλα / Dikella) este un tell (colină artificială) de așezări preistorice de peste 16 m înălțime situat în câmpia Drama, din estul Macedoniei, la circa 1,5 km est de orașul antic Filippi (astăzi, în Grecia).

Bucraniu ornamental descoperit în 1995 în stratul neolitic târziu de la Dikili Tash

Numele sitului provine din limba turcă și înseamnă „piatră verticală, obelisc”. Echivalentul exact din limba greacă al toponimului este Ορθόπετρα / Orthopetra, cu același înțeles. Acesta se referă la monumentul (o stelă gravată) ridicat în cinstea ofițerului roman C. Vibius Quartus, înmormântat probabil în acest loc de pe marginea drumului Via Egnatia, care trecea chiar pe la poalele colinei.

Tellul este un sit arheologic important pentru perioada neolitică și epoca bronzului (circa. 5000-1200 î.Hr.), cunoscut din secolul al XIX-lea și excavat actualmente, în colaborare, de Școala Franceză din Atena și de Societatea Arheologică din Atena.

Printre descoperirile notabile de aici, se remarcă mai ales construcțiile cu incinte din lemn și argilă din perioada neoliticului târziu. Una dintre acestea era decorată cu un craniu de bou acoperit cu un strat de lut (bucraniu), în aceeași manieră ca în modelul de locuință descoperit în situl arheologic de la Promachonas, pe frontiera greco-bulgară, aparținând aceleiași perioade.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Koukouli-Chryssanthaki, Haïdo, René Treuil, Laurent Lespez și Dimitra Malamidou. Dikili Tash, village préhistorique de Macédoine orientale. Recherches franco-helléniques dirigées par la Société archéologique d'Athènes et l'École française d'Athènes (1986–2001). Bibliothèque de la Société archéologique d’Athènes 254. Athènes: La Société archéologique d'Athènes, 2008


Legături externe[modificare | modificare sursă]