Deviație de sept

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Deviație de sept
Specialitatepneumologie  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-921.88  Modificați la Wikidata
ICD-10J34.2  Modificați la Wikidata
ICD-11  Modificați la Wikidata

Deviația de sept este o afecțiune medicală.

Anatomie[modificare | modificare sursă]

În termeni generali, septul este un perete care separă două cavități. La nivelul nasului, septul este un perete subțire, care separă nara dreaptă de cea stângă și are rolul de a susține nasul și de a direcționa fluxul de aer inspirat.

În partea posterioară, septul nazal este format dintr-un os subțire, iar in partea anterioară din cartilaj. În mod normal, acesta este relativ drept și pozitionat în centrul nasului. Atunci când septul nazal este suficient deplasat către una dintre părți, poate duce la afectarea pasajului aerului și a mucusului la nivelul nasului. Această afecțiune poate determina anumite simptome sau boli.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Imagine obţinută prin magneto-rezonanţă prezentând un sept deviat congenital

Dacă deviația este ușoară ea nu pune probleme, nu creează simptome și se descoperă de obicei la o radiografie de craniu. În cazurile severe, deviația de sept poate produce:

  • Sângerări nazale – din cauza modificărilor de vascularizație antrenate de deviația de sept și a uscării septului nazal.
  • Infecții frecvente ale sinusurilor – apar ca urmare a blocării mucusului și lipsei drenajului și se manifestă de cele mai multe ori cu dureri ale feței si dureri de cap.
  • Respirație zgomotoasă în timpul nopții, mai ales la copiii și tinerii cu deviație de sept.

Legături externe[modificare | modificare sursă]