Deutsche Zeitung in den Niederlanden

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Deutsche Zeitung in den Niederlanden din 9/10 septembrie 1944

Deutsche Zeitung in den Niederlanden a fost un cotidian în limba germană publicat la Amsterdam în timpul ocupației naziste a Olandei, în perioada 5 iunie 1940 - 5 mai 1945. Cotidianul "Deutsche Zeitung in den Niederlanden" este succesoarea publicației Reichsdeutsche Nachrichten in den Niederlanden, care apărea din 4 martie 1939. El avea ca scop influența asupra populației olandeze și a trupelor germane din Olanda. A apărut în tiraje care au variat de la 30.000 la 55.000 de exemplare, din care majoritatea au fost distribuite militarilor germani din trupele de ocupație ale Wehrmachtului.[1]

"Deutsche Zeitung in den Niederlanden" a fost un instrument de propagandă nazistă cu conținuturi antisemite și antibolșeviste, iar uneori a făcut propagandă și împotriva Marii Britanii.

Ultimul număr al ziarului, apărut în dimineața zilei 5 mai 1945, avertiza populația să nu dea ascultare zvonurile despre capitularea trupelor germane din Olanda, bazate pe interpretarea eronată a unor informații lansate de inamic, amenințând populația cu măsuri legale în caz că ar lua parte la demonstrații care ar tulbura ordinea publică. În cursul aceleiași zile a avut loc cu adevărat această capitulare.

Note[modificare | modificare sursă]