Deioces

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Deioces
Primul legislator
În meză Paradat
The story of the greatest nations; a comprehensive history, extending from the earliest times to the present, founded on the most modern authorities, and including chronological summaries and (14780857854).jpg
Deioces poruncește mezilor să înceapă campaniile lor de cucerire, după o pictură de Louis Boulanger (1806-1867).[1]
Date personale
Născutanii 700 î.Hr. Modificați la Wikidata
Decedat675 î.Hr.[2]
Copii Phraortes[*][[Phraortes (Median king)|​]] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluri King of Media[*][[King of Media |​]] ()
King of Media[*][[King of Media |​]]
Domnie
Domnie727-675 î.Hr.[2]
SuccesorFraortes

Deioces sau Dia-oku a fost fondatorul și primul padișah, precum și preotul guvernului mez. Numele său a fost menționat sub diferite forme în diverse surse, inclusiv Herodot, care i-a scris numele ca Dēiokēs. Numele lui Deioces este derivat din cuvântul iranian Dahyu-ka-, care înseamnă „ținuturile” (deasupra, pe și de sub pământ).

Data exactă a începutului guvernării lui Deioces nu este clară, probabil acoperind cea mai mare parte a primei jumătăți a secolului al VII-lea î.Hr. Potrivit lui Herodot, Deioces a guvernat timp de 53 de ani.

Pe baza scrierilor lui Herodot, Deioces a fost primul rege mez care a obținut independența față de asirieni. El a contemplat proiectul și planul de formare a unui singur guvern mez; într-o eră anarhică a mezilor, el a încercat să aplice justiția în propriul său sat și să câștige credibilitate și faimă ca judecător neutru. Astfel, teritoriul activității sale a fost extins și sătenii din alte sate au apelat la el, până când a anunțat în cele din urmă că acest post a fost supărător pentru el și nu este dispus să continue să lucreze. După această demisie, furtul și haosul au crescut, iar mezii s-au adunat și l-au ales ca rege pentru a readuce pacea și liniștea.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ellis, Edward Sylvester; Horne, Charles F. (Charles Francis) (). The story of the greatest nations; a comprehensive history, extending from the earliest times to the present, founded on the most modern authorities, and including chronological summaries and pronouncing vocabularies for each nation; and the world's famous events, told in a series of brief sketches forming a single continuous story of history and illumined by a complete series of notable illustrations from the great historic paintings of all lands. New York : Niglutsch. 
  2. ^ a b Schmitt. . "DEIOCES". In Encyclopædia Iranica.