Sari la conținut

Defibrilator extern automat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un defibrilator extern automatizat (AED) este un dispozitiv electronic portabil care diagnostichează în mod automat aritmiile cardiace amenințătoare de viață ale fibrilației ventriculare și tahicardiei ventriculare[1] pulsate și este capabil să le trateze prin defibrilare, prin aplicarea energiei electrice care oprește aritmia, permițând inimii să restabilească un ritm eficient.

Cu comenzi audio și vizuale simple, AED-urile sunt proiectate pentru a fi ușor de folosit pentru laic și utilizarea AED este predată în multe cursuri de prim ajutor, primul ajutor certificat și clase de resuscitare cardio-pulmonară de bază (BLS) de resuscitare (CPR). [2]

Versiunea portabilă a defibrilatorului a fost inventată la mijlocul anilor 1960 de către Frank Pantridge din Belfast, Irlanda de Nord.

  1. ^ Kerber, Richard E; Becker, Lance B; Bourland, Joseph D; Cummins, Richard O; Hallstrom, Alfred P; Michos, Mary B; Nichol, Graham; Ornato, Joseph P; Thies, William H; White, Roger D; Zuckerman, Bram D (). „Automatic External Defibrillators for Public Access Defibrillation”. Circulation. American Heart Association. 95 (1677–1682): 1677–82. doi:10.1161/01.cir.95.6.1677. PMID 9118556. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ „CPR Adult Courses”. American Red Cross. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Defibrilator extern automat