De-a v-ați ascunselea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
O pictură din secolul al XIX-lea în care trei copii se joacă de-a v-ați ascunselea într-o pădure.

De-a v-ați ascunselea este un joc din copilărie, în care mai mulți copii se ascund în mediul înconjurător, în afară de unul, care trebuie să-i găsească pe ceilalți. Înainte de a porni în căutarea lor, cel desemnat trebuie să numere până la un număr prestabilit, după care spune „Cine nu e gata, îl iau cu lopata.” Si pleacă să îi caute pe cei care s-au ascuns. Primul sau ultimul gasit , decizia jucatorilor este cel care va căuta în următoarea runda , pana la un numar stabilit de ceilalti jucatori . Pitulusul nu are un numar exact de jucatori , pot juca peste 20 , depinde de zona . Acest joc are anumite reguli , prima fiind acea in care un jucator , dupa ce este gasit , nu are voie sa dezvaluie unde ceilalti jucatori sunt ascunsi , altfel poate fi descalificat ori pus sa numere in urmatoarea runda ( aceasta regula este una dintre putinele reguli , in acest caz este regula de baza)

Acest joc se poate juca aproape peste tot , la tara, la bloc sau chiar si la casa . In unele zone acest joc nu este numit numai de-a v-ati ascunselea , mai este numit si pitulusu (depinde de zona) . Acest joc este un joc vechi , mai vechi ca si copilariie bunicilor nostri , si totusi este jucat si in zilele noastre , si este un joc mai popular , jucat de aproape toti oamenii de pe acest glob . De-obicei acest joc se joaca foarte des vara sau iarna , vara caci este lumina pana la 10 noaptea si iarna caci este zapada si te poti ascunde prin ea . Nu exista un numar exact de varsta ca sa poti juca , n mare parte sunt copii de peste 12 sau chiar 16 ani care joaca acest joc . In v-ati ascunselea exista o te poti ascunde pana la un punct stabilit , daca te duci mai departe de zona stabilita exista sanse sa nu te caute nimeni , sa fi descaificat , sa fi pus sa numeri la urmatoarea runda sau chiar mai rau . In unele zone , ultimul care nu a fost gasit este acela care salveaza ceilalti jucatori , mai ales pe primul , care in cele mai multe cazuri este acela care trebuie sa numere daca este gasit , daca ultimul salveaza jucatorii de cel care a numarat , acela trebuie sa numere iarasi , si daca ultimul este prins , primul jucator gasit , trebuie sa iÎ i-a locul celui care a numarat

Există mai multe cărți de beletristică ce poartă numele jocului: ”Jocul de-a V-ați ascunselea” (Em Madara), ”De-a v-ați ascunselea” (James Patterson), ”De-a v-ați ascunselea” (Ian Rankin).