De-a v-ați ascunselea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
O pictură din secolul al XIX-lea în care trei copii se joacă de-a v-ați ascunselea într-o pădure.

De-a v-ați ascunselea este un joc din copilărie, în care mai mulți copii se ascund în mediul înconjurător, în afară de unul, care trebuie să-i găsească pe ceilalți. Înainte de a porni în căutarea lor, cel desemnat trebuie să numere până la un număr prestabilit, după care spune „Cine nu e gata, îl iau cu lopata.” Primul găsit este cel care va căuta în următoarea rundă. De-a v-ați ascunselea se joaca cu prietenii,vecinii,cu toți cei apropiați,"punând ochii" cel care a fost găsit de dinainte. Vârsta jucătorilor: >5 ani

Numărul copiilor: >3 jucători (cu cât mai mulți, cu atât mai bine)

Spațiul de joacă: Se poate juca oriunde. Cel mai indicat este afară, în parcuri, în fața blocului, în parcări… oriunde există destule lucruri după care să te poți ascunde.

Materiale necesare: Nu

Cum se joacă:

1. Toți jucătorii se așează în cerc și se numără cine urmează să mijească. (a miji = a închide ochii și a număra până la un număr)

“Din oceanul Pacific. A ieșit un pește mic. Și pe coada lui scria ieși afară dumneata.”

2. Cine rămâne ultimul la numărătoare va fi cel care va miji (va închide ochii și va număra până la 10 sau 20 sau oricât se pun jucătorii de acord). Se stabilește locul unde se mijește (un copac, un zid, etc.).

3. Restul jucătorilor trebuie să fugă și să se ascundă cât mai bine, înainte să termine numărătoarea cel care mijește.

4. Când ajunge la sfârșitul numărătorii, cel care a mijit strigă tare: “Cine nu e gata, îl iau cu lopata!” semnalând faptul că pleacă în căutarea celorlalți.

5. Misiunea celui care a mijit este să se plimbe și să îi găsească pe ceilalți (este de ajuns să îi vadă) și să fugă înapoi la locul de mijă să îi scuipe (a scuipa = a striga pe nume pe cel văzut și locul unde era ascuns). Dacă cel care a mijit nu se îndepărtează de locul de mijă, ceilalți strigă “Plimbă ursul că ruginește lanțul!” pentru a-i atrage atenția că trebuie să îi caute, nu să stea pe loc.

6. Jucătorii care s-au ascuns au misiunea de a sta departe de ochii celui care îi caută și să încerce să ajungă înaintea lui la locul de mijă. Cine ajunge înaintea celui care a mijit la locul de mijă, este salvat de la a miji tura următoare.

7. Tura se încheie atunci când toți cei care au stat ascunși fie au fost găsiți și scuipați, fie au ajuns la locul de mijă și au scuipat ei pe cel care a mijit.

8. Cel care va miji tura următoare este cel care a fost scuipat primul de cel care a mijit.

9. “Ultimul scapă turma!” înseamnă că dacă ultimul jucător ascuns reușește să îl scuipe pe cel care îl caută, aceeași persoană va miji și tura următoare.