Dan yr Ogof

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dan yr Ogof
Hartă cu localizarea
Hartă cu localizarea
Geografie
LocalizarePowys  Modificați la Wikidata
Coordonate51°49′51″N 3°41′14″W ({{PAGENAME}}) / 51.8307°N 3.6873°V
Lungime17 km  Modificați la Wikidata
Descoperire  Modificați la Wikidata
Prezență onlinesite web oficial

Dan yr Ogof (pronunție în galeză: [ˈdan ər ˈoːɡɔv]), situat în National Showcaves Centre for Wales, este un sistem de peșteri lung de 17 kilometri în sudul Țării Galilor, la aproximativ 8 km nord de Ystradgynlais și 24 km sud-vest de Brecon, în Parcul Național Brecon Beacons. Aceasta este principala atracție a unui complex de peșteri publice, care se pretinde a fi cel mai mare din Marea Britanie[1]. Prima secțiune a peșterii este deschisă publicului, dar restul sistemului de peșteri este clasificat drept rezervație naturală națională și este deschis numai pentru speologii bona fide.

Oasele a aproximativ 42 de oameni, precum și numeroase oase de animale, au fost găsite într-una din camerele acestui sistem de peșteri[2]. În 2005, în urma unui sondaj realizat de Radio Times, sistemul Dan yr Ogof a fost numit drept cea mai mare minune naturală în Marea Britanie[3].

Explorare[modificare | modificare sursă]

Case rotunde la Dan yr Ogof
Expoziția de dinozauri de la Dan yr Ogof

Peștera a fost explorată pentru prima dată în 1912 de către trei frați, Edwin, Tommy și Jeff Morgan, folosind lumânări și echipament primitiv. Complet nesiguri de ceea ce vor descoperi, ei s-au înarmat cu un revolver. Edwin a fost primul care a intrat, deoarece el era cel mai mic dintre frații Morgan. Inițial, expediția a fost oprită la un lac mare, peste care au reușit să treacă folosind o dubasă. În cele din urmă, au trecut peste încă trei lacuri în același mod, dar s-au oprit la o gaură îngustă.

Acest loc, cunoscut sub numele de Long Crawl (traducere liberă în română lunga târâre), a fost depășit de către Eileen Davies[4][5], membră a South Wales Caving Club în 1963[necesită citare]. Inițialele „PO” au fost găsite de Eileen Davies în Sala Gerard Platten. Peter Ogden nu a coborât în această sală din cauza lipsei echipamentului necesar și nu a putut să se întoarcă pentru o perioadă lungă din cauza vremii rele[6]. Explorarea a continuat în mod constant, iar speologii au extins zona explorată până la lungimea curentă de 17 km. O parte din această lungime a fost atinsă prin scufundări în peșteră. Unul dintre acești exploratori fost Martyn Farr, care a scris o carte despre sistem în care el susține că va fi extins la cel puțin 150 de kilometri.

Locație de filmare[modificare | modificare sursă]

Peștera a fost folosită pentru filmare pentru mini-seria The Pirate Planet din Doctor Who.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dan yr Ogof

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Dan yr Ogof”. Dan yr Ogof Cave Advisory Committee. . Accesat în . 
  2. ^ „Bone Cave”. The National Showcaves for Wales. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Caves win 'natural wonder' vote”. BBC Wales. . Accesat în . 
  4. ^ „Wardens' Newsletter 2008” (PDF). Dan yr Ogof Cave Advisory Committee. februarie 2008. p. 3. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  5. ^ Little, W.H.; Coase, Alan; Graham, Colin (mai 1966). „Belfry Bulletin No 219, May 1966”. Bristol Exploration Club. Accesat în . 
  6. ^ Farr, Martyn (). Dan yr Ogof: The Jewel of Welsh Caves. Gomer Press. p. 50. ISBN 1-85902-645-1.