Dacia Easy-R

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dacia Easy-R este o transmisie manuală automatizată folosită de Renault și Dacia, care utilizează acționarea electromecanică (mai degrabă decât acționarea electro-hidraulică) pentru a automatiza schimbarea vitezelor. Easy-R folosește o cutie de viteze manuală tradițională cu un ambreiaj electronic controlat de computer; schimbările de viteze fiind automate, nu este necesară o pedală de ambreiaj.[1] Numărul de piese a fost redus cu un sfert, asigurând o mai bună fiabilitate și întreținere simplificată.

Easy-R a fost disponibil pe modelele Logan, Logan MCV, și Sandero.[2] A fost disponibil și pe Duster și în prezent este încă disponibil pe Renault Kwid și Renault Triber.[3][4] Există două versiuni: JS3 cu 5 trepte folosit la motoarele pe benzină și TS4 001 cu 6 trepte folosit la motoarele diesel.[5]

Cutia de viteze Dacia Easy-R a fost un eșec răsunător,[5] iar acum Dacia a trecut la utilizarea cutiilor de viteze CVT pe noile sale modele.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Transmisia Easy-R are următoarele trepte: R, N, D, M+, M-

  • R este treapta de marșarier. Este similar cu R atât în transmisiile manuale tradiționale, cât și în transmisiile complet automate.
  • N este treapta neutră. Este similar cu N atât în transmisiile manuale tradiționale, cât și în cele complet automate.
  • D este treapta de mers în față. Este echivalentul cu D într-o transmisie complet automată. Cutia de viteze dintr-o mașină cu transmisie manuală automatizată (AMT) este la bază o cutie de viteze manuală, în loc de una cu convertor de cuplu ca într-o transmisie automată tradițională.
  • M- schimbă într-o treaptă de viteză inferioară în modul secvențial, de la M5 (M6 în mașinile AMT cu 6 trepte) la M1.
  • M+ schimbă într-o treaptă de viteză superioară în modul secvențial, de la M1 la M5 (M6 în mașinile AMT cu 6 trepte).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Dacia introduces new automatic manual Easy-R transmission”. media.renault.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Dacia at the 2016 Geneva Motor Show”. press.renault.co.uk. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Renault Duster 2016 Facelift Easy R AMT Review”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Renault at Auto-Expo 2016”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b „Cutia robotizata Easy-R Dacia a fost un esec rasunator! Acum Dacia a trecut pe CVT! Easy-R JS3 5 trepte si TS4 001 6 trepte”. autolatest.ro. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]