Charles de Batz de Castelmore d'Artagnan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la D'Artagnan)
Charles de Batz de Castelmore d'Artagnan

Ilustrație din romanul Les mémoires de M. d'Artagnan de Courtilz de Sandras
Date personale
Născutc. 1611
Lupiac, Regatul Franței
Decedat25 iunie 1673 (61–62 de ani)
Maastricht, Provinciile Unite
ÎnmormântatȚările de Jos Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiplagă împușcată[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
militar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[1] Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraRégiment des Gardes Françaises[*][[Régiment des Gardes Françaises (regiment)|​]]
mousquetaires de la garde[*][[mousquetaires de la garde (elite fighting company in France)|​]]  Modificați la Wikidata
GradulMareșal al Franței  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieRăzboiul Franco-Olandez[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Charles de Batz de Castelmore cunoscut sub numele de d'Artagnan și mai târziu, contele d'Artagnan (c. 1611 – 25 iunie 1673) a fost muschetar francez, care a servit în timpul regelui Ludovic al XIV-lea drept căpitanul muschetarilor de gardă. A murit în Asediul de la Maastricht în Războiul franco-olandez. O relatare fictivă a vieții sale de către Gatien de Courtilz de Sandras a constituit baza romanțelor d'Artagnan ale lui Alexandre Dumas, tatăl, dintre care cea mai faimoasă este Cei trei muschetari (1844). Versiunea fictivă a lui d'Artagnan prezentată în lucrările lui Dumas și adaptările ulterioare este astăzi mult mai cunoscută decât figura istorică reală.

Familia și originile[modificare | modificare sursă]

Castelul Castelmore

D'Artagnan s-a născut la castelul Castelmore lângă Lupiac, în sud-vestul Franței. Tatăl său, Bertrand de Batz, seigneur de Castelmore, era fiul unui negustor înnobilat, Arnaud de Batz, care a cumpărat castelul Castelmore. Charles de Batz a plecat la Paris în anii 1630, folosind numele mamei sale Françoise de Montesquiou d'Artagnan. D'Artagnan a găsit o modalitate de a intra la muschetari în 1632 prin sprijinul unchiului său, Henri de Montesquiou d'Artagnan sau poate datorită influenței prietenului lui Henri, Monsieur de Tréville (Jean-Armand du Peyrer, Conte de Troisville).[2] D'Artagnan s-a alăturat gărzilor la mijlocul anilor 1630 și a servit sub capitanul des Essarts. Regimentul a avut parte de multe acțiuni la începutul anilor 1640, luând parte la asediile de la Arras, Aire-sur-la-Lys, la Bassée și Bapaume în 1640–41 și la Collioure și Perpignan în 1642. Dacă d'Artagnan a fost sau nu implicat personal este neclar, dar este probabil că a participat la unele, dacă nu la toate aceste asedii.[3] În timp ce se afla la muschetari, d'Artagnan a căutat protecția influentului cardinal Mazarin, primul ministru al Franței din 1643. În 1646, compania muschetarilor a fost dizolvată, dar d'Artagnan a continuat să-l slujească pe protectorului său Mazarin.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

D'Artagnan s-a căsătorit la 5 martie 1659 cu Anne-Charlotte Boyer de Chanlecy, lady de Sainte-Croix, născută în 1624 (fiica lui Charles Boyer, lord de Chanlecy și Sainte-Croix și a lui Claude de Rymon, lady de la Rochette) văduvă a lui Jean-Elenor de Damas.[4]

Destul e curând cuplul a încetat să mai trăiască împreună. D'Artagnan a preferat câmpurile de luptă, iar soția sa a părăsit Parisul și a locuit pe moșia sa de la Sainte-Croix, unde a murit la 31 decembrie 1683.[5]

Ei au avut doi copii: Louis (cel mai mare) născut în 1660 și Louis (cel mai mic) născut la 4 iulie 1661, la Chalon-sur-Saône.[6] Amândoi au devenit militari.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ „France – Land of the_Musketeers – Dominique's Villas”. Arhivat din original la . 
  3. ^ „The Real D'Artagnan”. . 
  4. ^ Samaran 1912, pp. 293–300.
  5. ^ Samaran 1912, p. 330.
  6. ^ Samaran 1912, p. 287; 300.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]