Cymbalaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cymbalaria

Cymbalaria muralis
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinLamiales
FamiliePlantaginaceae
Gen
Cymbalaria
Hill, 1756

Cymbalaria este un gen de aproximativ 10 de specii de plante erbacee perene clasificate anterior în familia Scrophulariaceae, dar acum clasificate în familia Plantaginaceae, conform cercetărilor genetice recent.

Genul este originar din sudul Europei. Este strâns înrudit cu genurile Linaria și Antirrhinum, dar diferind prin creșterea târâtoare și florile individuale în loc de spice. Denumirea științifică înseamnă „asemănător cu un cimbal" datorită frunzelor rotunjite.

Specia cea mai cunoscută este Cymbalaria muralis, originară din sud-vestul Europei. A ajuns naturalizată pe scară largă în alte părți și este de obicei vândută ca plantă de grădină. C. muralis crește de obicei în fisuri și crevase din pereți și cărări sau printre pietre și grohotișuri.

Specii[modificare | modificare sursă]

Speciile acceptate sunt[1]:

Taxonomie[modificare | modificare sursă]

Genul a fost descris ca Cymbalaria de către botanistul englez John Hill în 1756[2][3].

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Govaerts, R. et. al. 2018. „Plants of the World online: Cymbalaria. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. Accesat în . 
  2. ^ „IPNI: Cymbalaria. International Plant Name Index. Accesat în . 
  3. ^ Hill, J. 1756. Brit. Herb. 113; cited in Druce in The Botanical Exchange Club of the British Isles Report for 1913, iii. 437.