Cumulonimbus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cumulonimbus
{{{nume imagine}}}
Cumulonimbus calvus
Abreviere Cb
Simbol Clouds CL 9.svg
Gen Cumulonimbus
Specie calvus, capillatus
Varietate nu are
Altitudine 300 - 17.000 m
(900 – 51.000 picioare)
Nor cu precipitații? Averse

Cumulonimbus (abreviere Cb) este un gen de nori de mari dimensiuni care se pot dezvolta pe verticală până la 15 – 17 km. Norii cumulonimbus se formează cu preponderență în sezonul cald al anului și produc precipitații sub formă de aversă, asociate cu descărcări electrice și mișcări accentuate ale aerului. Termenul latin cumulonimbus este format de cuvintele cumulus (grămadă) și nimbus (nor).

Formare[modificare | modificare sursă]

Norii cumulonimbus se dezvoltă din stadiul de nori cumulus congestus, în condiții atmosferice instabile în urma unor puternici curenți ascendenți. În norii cumulus congestus predomină curenți ascendenți bine dezvoltați (15–20 m/s). O dată cu aceștia apar și curenți descendenți, însă mai slabi, aceștia predominând mai ales în aerul liber de sub nori. Stratul de aer instabil putând ajunge până în troposferă. Trecerea de la norul cumulus la cumulonimbus, datorită curenților de aer ascendenți, care ajung la intensitate maximă, se face în două etape: în prima etapă, trecerea la stadiul de înghețare se observă prin structura mai puțin precisă a vârfului norului, care pare să fumege, devine cețos și se imbracă cu un val ușor, mătăsos; este etapa de cumulonimbus calvus; în etapa următoare valul mătăsos se transformă într-o structură fibroasă care îmbracă cea mai mare parte a vârfului norului, vârf care se lațește și ia aspect de nicovală marcând trecerea în stadiul de dezvoltare maximă a norului: cumulonimbus capillatus incus. Lațirea norului se datorează unei inversiuni de temperatură la baza stratului superior stabil, în care norul nu mai poate pătrunde. Norul mișcându-se în direcția în care se întinde nicovala.

Procesul de transformare a noriilor cumulus congestus în nori cumulonimbus este foarte rapid (30 - 60 minute), dar pentru formarea și dezvoltarea norilor cumulonimbus, indiferent de felul lor, este necesar un timp de 3 - 5 ore.

La stadiul de cumulonimbus incus activitatea convectivă este maximă, iar după slăbirea curenților ascendenți, nicovala norului începe să se destrame transformându-se în nori cirrus denși (spissatus cumulonimbogentus), iar marea masa a norului aflată la altitudini medii se transformă în nori altocumulus.

Evoluţie Cumulonimbus

Formarea precipitațiilor în cumulonimbus[modificare | modificare sursă]

Norii cumulonimbus sunt formați din vapori de apă, până la nivelul superior de îngheț. Vaporii de apă purtați de curenții ascendeți se transformă în picături, iar când pătrund în stratul superior îngheață devenind grindină, fulgi de zăpadă, măzăriche. Particulele tot mai mari, înghețate, nemaiputând fi susținute de curenții de aer ascendenți, cad, iar în cădere, prin coalescență continuă să se mărească, iar când ajung în zona cu temperaturi pozitive încep să se topească devenind picături mari de ploaie formând aversele. O parte din particulele înghețate, neavând timp să se topească sau în anumite condiții de distribuție a temperaturilor negative pe verticală, cad sub formă de grindină sau măzăriche.

Specii[modificare | modificare sursă]

  • Cumulonimbus calvus (Cb cal) - nori de furtună foarte înalți cu un vârf sub forma unei căciuli.
  • Cumulonimbus capillatus (Cb cap) - nori de furtună foarte înalți cu vârful fibros, datorită prezenței cristalelor de gheață, deseori de forma unei nicovale.

Varietăți[modificare | modificare sursă]

  • Acest gen de nori nu prezintă varietăți funcție de opacitate sau funcție de formă.

Particularități[modificare | modificare sursă]

  • Funcție de precipitații: virga, precipitațio.
  • Nori accesori: pannus, incus, mamma, pileus, velum, arcus, tuba.

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Aeroclubul României - Meteorologie, București, 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]