Cuirasatul japonez Nagato

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cuirasatul japonez Nagato
Japanese Battleship Nagato 1944.jpg
Cuirasatul Nagato

Tip Cuirasat
Clasa Nagato
Istoric
Folosită de Naval Ensign of Japan.svg Marina Imperială Japoneză
Disponibilizare scufundat la testul nuclear din Bikini în 1948
Caracteristici tehnice
Lungime 221 m
Lățime 29 m
Deplasament 42.850 t (încărcare maximă)
Sistem de propulsie 4 turbine
Putere 80.000 CP (60 MW)
Viteză 27 noduri (50 km/h)
Autonomie raza de acțiune de 10.200 km, la o viteză de 16 noduri
Echipaj 1368 persoane
Facilități aviatice 3 avioane

Cuirasatul japonez Nagato ( 長門), denumit astfel după provincia Nagato, a fost o navă de luptă a Marinei Imperiale Japoneze, prima din această clasă.

A fost primul cuirasat din lume pe care s-au montat tunuri de 410 mm, iar blindajul și viteza sa l-au făcut la vremea respectivă una dintre cele mai temute nave de luptă.

În timpul atacului de la Pearl Harbor era nava amiral a lui Isoroku Yamamoto.

A participat la multe acțiuni militare, dar a tras cu armele principale, împotriva unor nave inamice, doar în Bătălia din Golful Leyte.

A supraviețuit războiului, fiind scufundat de americani în timpul testelor nucleare din Atolul Bikini în 1946.

Construcția[modificare | modificare sursă]

Schiţa cuirasatului Nagato cu dotarea din anul 1944

Cuirasatul Nagato a fost construit la Kure, fiind lansat la apă la 9 noiembrie 1919.

În 1936 i s-au schimbat cazanele pe cărbune și i s-au îmbunătățit blindajul și apărarea antiaeriană. După îmbunătățiri putea să atingă viteza de 27 de noduri.

Armament[modificare | modificare sursă]

  • 8 tunuri de calibrul 410 mm
  • 20 tunuri de 147 mm
  • 8 tunuri antiaeriene de 127 mm
  • 98 tunuri antiaeriene de 25 mm

Cuirasatul Nagato în al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

La izbucnirea Războiului din Pacific, Nagato era nava amiral a Flotei Combinate japoneze.

La 2 decembrie 1941 amiralul Isoroku Yamamoto a emis semnalul Niitaka Yama nobore („Urcați Muntele Niitaka”) de la bordul cuirasatului Nagato, care se afla la ancoră la Hashirajima, pentru a lansa atacul de la Pearl Harbor, angajând Japonia în al Doilea Război Mondial.

Pe data de 7 decembrie Cuirasatul Nagato a părăsit portul îndreptându-se către Insulele Bonin, (cunoscut în Japonia ca grupul Ogasawara), ca navă amiral a flotei de luptă, împreună cu sora ei, nava de luptă Mutsu din Divizia 1, și cuirasatele Hyūga și Ise din Divizia 3. Gruparea de luptă a revenit la Hashirajima la 12 decembrie 1941 și a rămas acolo până la raidul american din 4 martie 1942 împotriva bazei japoneze din insula Marcus (Minami Tori Shima).

Baza respectivă se afla la 1.200 de mile în largul coastei Japoniei. Forțele navale ale SUA, mai exact Task Force 16, comandată de amiralul William Halsey, au determinat astfel Marina Imperială Japoneză să iasă din port, în căutarea forțelor americane. Halsey a plecat mai departe în mare viteză odată ce și-a dat seama că aeronavele sale și cele japoneze sunt în imposibilitate de a intra în contact. În aprilie 1942 Halsey s-a întors, de data aceasta apropiindu-se la 650 de mile de insulele japoneze, împreună cu portavionul Hornet și Task Force 18 pentru a lansa Raidul Doolittle. Încă o dată cuirasatul Nagato și elemente ale Flotei Combinate japoneze au plecat în urmărirea sa, dar Halsey și gruparea sa navală au scăpat înainte ca Marina Imperială Japoneză să-i repereze.

Legături externe[modificare | modificare sursă]