Crucea Sfintei Eufrosina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Reproducere din 1889 a Crucii din Poloțk

Crucea Sfintei Eufrosina a fost o relicvă venerată a Bisericii Ortodoxe Ruse și din Belarus, care a fost confecționată în 1161 de meșterul Lazar Bohșa la comanda Sfintei Eufrosina de Poloțk și s-a pierdut în iunie 1941 la Moghilău.

Eufrosina, maica superioară a Mănăstirii din Poloțk, a comandat confecționare acestei cruci pentru a decora noua biserică cu hramul Schimbarea la Față. Crucea simplă din chiparos era decorată cu aur, pietre prețioase și email, reprezentându-i pe Iisus Hristos, Ioan Botezătorul, Maica Domnului, cei Patru Evangheliști, arhanghelii Mihail și Gavriil și trei sfinți patroni ai Eufrosinai și părinților ei. Lucrarea a costat 120 grivne. În interior, crucea conținea bucăți din Sfânta Cruce și din alte relicve.

În secolul al XIII-lea, crucea a fost mutată la Smolensk; după o lungă călătorie prin țară, s-a întors la Poloțk în 1841. Crucea a fost fotografiată în detaliu în 1896. Relicva a fost naționalizată și dusă în 1928 la Minsk, apoi, în 1929, la Moghilău, și închisă într-o cutie de valori de la sediul regional al Partidului Comunist.

Dispariția[modificare | modificare sursă]

Crucea a dispărut în timpul ocupației rapide a Belarusului de către armatele germane (iunie–iulie 1941).

Nu există relatări de încredere care să precizeze ce s-a întâmplat cu crucea în 1941. Există cel puțin trei versiuni diferite (altele decât distrugerea ei în urma unui incendiu sau a unui jaf):

  • Versiunea sovietică oficială susține că crucea a fost furată de nemți.
  • În 1991, ministrul culturii din Belarus a afirmat că crucea, împreună cu alte comori bieloruse, a fost evacuată la Moscova.
  • Documentele germane ale organizației Alfred Rosenberg menționează comoara din Moghilău capturată de germani la Smolensk. Cu toate acestea, nu există nici o dovadă că Crucea din Poloțk s-ar fi aflat printre acele comori.[1]

În anul 1997, Nikolai Kuzmici, un meșteșugar din Brest, a realizat o replică aprobată oficial a crucii, ce este expusă acum în catedrala din Poloțk.

Utilizarea simbolică în perioada modernă[modificare | modificare sursă]

Crucea Sfintei Eufrosina este adesea folosită ca un simbol național al Belarusului. Varianta din 1991 a stemei Pahonia a Belarusului conține o cruce asemănătoare cu Crucea Sf. Eufrosina pe scutul de cavaler.

Crucea a fost reprezentată pe două timbre poștale din Belarus, emise în anii 1992 și 2001, și pe o monedă comemorativă din Belarus emisă în 2007.[2]

Mișcarea național-democratică de opoziție Frontul Tinerilor are crucea ca element principal al simbolului său.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ (Russian) Nikolay Petrovsky.
  2. ^ (Russian) Cross of Euphrosyne will appear on a Belarusian coin [1]