CriticAtac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

CriticAtac este o platformă intelectuală de stânga, cuprinzând analize, eseuri, interviuri și investigații, predominant în română, dar și în engleză, dedicate criticii socio-politice a actualității.[1] Coordonatorii CriticAtac sunt Vasile Ernu, Mihai Iovănel, Florin Poenaru, Iulia Popovici, Costi Rogozanu, Victoria Stoiciu, Ciprian Șiulea și Ovidiu Țichindeleanu.[2] Printre autorii care publică regulat pe site se regăsesc mulți dintre autorii contraraportului critic la Raportul Tismăneanu. Majoritatea au o poziție critică față de intelectualitatea de dreapta și anticomunism.

CriticAtac este susținut de Fundația „Friedrich Ebert”. Cu ajutorul fundației, a organizat mai multe conferințe, precum „Noului război civil european” a filosofului maghiar G. M. Tamas la SNSPA,[3][4] și „România și Europa. Acumularea decalajelor economice”, moderată de istoricul Bogdan Murgescu și publicistul Liviu Antonesei.[5] Din 2011, CriticAtac editează în fiecare an o antologie cuprinzând o selecție de texte apărute anterior pe site (în 2011, ea a fost publicată de Editura Cartier din Chișinău, iar în 2012 - de Editura Tact din Cluj).[6] Anual, grupul CriticAtac acordă un premiu pentru un volum ce tratează teme sociale, politice și ideologice relevante pentru societatea românească de azi.[7] Până acum, premiul a fost atribuit lui Bogdan Murgescu, pentru România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) (Editura Polirom, 2010), Alex Goldiș, Critica în tranșee. De la realismul socialist la autonomia esteticului (Cartea Românească, 2011), și Victor Rizescu, Tranziții discursive (Editura Corint, 2012).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Critic Atac. Despre Noi. Accesat la 16 februarie 2013.
  3. ^ Actrița Maria Dinulescu, prezentă la conferința filozofului maghiar Tamás G.M. Arhivat în , la Wayback Machine., Realitatea Tv, 27 mai 2011. Accesat la 16 februarie 2013
  4. ^ G. M. Tamás la Conferințele CriticAtac[nefuncțională], CriticAtac, 27 mai 2011. Accesat la 16 februarie 2013
  5. ^ Reputatul istoric Bogdan Murgescu conferentiaza joi, la Iasi, www.hotnews.ro 
  6. ^ Site-ul Fundației „Friedrich Ebert”. Accesat la 16 februarie 2013.
  7. ^ Redacția, Premiul CriticAtac | CriticAtac 

Legături externe[modificare | modificare sursă]