Craterul Saarijärvi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Craterul Saarijärvi se află în Finlanda
Craterul Saarijärvi
Localizarea craterului pe harta Finlandei

Craterul Saarijärvi este o structură de impact care este acoperită în cea mai mare parte de un mic lac cu același nume. Acesta este situat la aproximativ 40 km sud de orașul Taivalkoski, Ostrobotnia de Nord, Finlanda.

Date generale[modificare | modificare sursă]

Originea structurii a fost confirmată în 1997, când a fost descoperit cuarț șocat de către o companie minieră în timp ce căuta diamante în regiune. Mai târziu, un geolog amator, Jarmo Moilanen, a descoperit, de asemenea, conuri distruse în cadrul structurii de impact. Saarijärvi este singura structură de impact, acceptată în prezent, din Scutul Fenoscandic, formată în complexul granitoid arhean.[1][2][3][4]

Cea mai mare parte a structurii de impact este acoperită de un depozit sedimentar, care ajunge la o grosime de aproximativ 156 m în centru. Structura de impact are un diametru de aproximativ 1,5 km,[5] dar conurile distruse au fost descoperite într-o zonă de circa 2,2 km în diametru. Vârsta structuarii nu a fost determinată, dar cele mai vechi sedimente sunt din perioada Ediacaran, adică acum aproximativ 600 milioane de ani.[5]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pesonen, L. J.; Lehtinen, M.; Tuukki, P.; Abels, A. (). „The Lake Saarijärvi - a new meteorite impact structure in northern Finland” (PDF). Lunar and Planetary Science. 29: 1262. 
  2. ^ Pesonen, L. J.; Abels, A.; Lehtinen, M.; Tuukki, P. (). „Lake Saarijärvi: a new impact structure in northern Finland”. Meteoritics & Planetary Science Supplement. 33 (4): A121–A122. 
  3. ^ Öhman, T.; Pesonen, L. J.; Elo, S.; Uutela, A.; Tuisku, P.; Raitala, J. (). „The Origin and Evolution of the Saarijärvi Impact Structure”. Meteoritics & Planetary Science Supplement. 38 (7): A52. Bibcode:2003M&PSA..38.5090O. 
  4. ^ Moilanen, Jarmo. „Saarijärvi impact structure”. Impact structures in Finland. Accesat în . 
  5. ^ a b „Saarijärvi”. Earth Impact Database. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

65°17′00″N 28°23′00″E / 65.28333°N 28.38333°E