Cosmism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Cosmismul rusesc este o mișcare filozofică și culturală care a apărut în Rusia la începutul secolului al XX-lea. Aceasta a determinat o teorie largă a filozofiei naturale care combină elemente de religie și etică cu o istorie și o filozofie a originii, evoluției și existenței viitoare a cosmosului și a omenirii. Combină elemente din tradițiile filosofice orientale și occidentale precum și cele ale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Cosmismul a fost una dintre influențele asupra proletcultului, iar după Revoluția din Octombrie termenul a ajuns să fie aplicat „poeziei unor autori precum Mihail Gerasimov și Vladimir Kirillov...: imnuri emoționale de mulțumire închinate muncii fizice, mașinilor și colectivului de lucrători industriali... toate organizate în jurul imaginii universale a „proletarului“ , cel care pășește mai departe de pământ pentru a cuceri planete și stele.“[1] Această formă de cosmism, împreună cu scrierile lui Nicolai Fiodorovici Fiodorov au avut o puternică influență asupra lui Andrei Platonov.


Numeroase dintre ideile cosmismului au fost dezvoltate mai târziu în teoria transumanistă.[2] Victor Skumin susține că o cultură a sănătății va juca un rol important în crearea unei societăți spirituale umane în Sistemul Solar.[3][4][5]

Reprezentanți de frunte ai cosmismului[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Thomas Seifrid, A Companion To Andrei Platonov's The Foundation Pit (Academic Studies Press, 2009: ISBN 1-934843-57-1), pp. 69-70.
  2. ^ Art works by Russian cosmism painter XX – XXI ct. Catalogue of exhibition 2013. Roerich museum. . Accesat în . 
  3. ^ Skumin, V. A. (). Культура здоровья — фундаментальная наука о человеке [A Culture of Health as a fundamental human science.] (în Russian). ISBN 5-88167-003-5. Accesat în . 
  4. ^ Kovaleva E. A. (). „Педагогический совет. Культура здоровья учащихся как фактор здоровьесберегающей среды школы. Слайд 7” [Pedagogical Council. Slide 7 of the presentation "culture of health" to the lessons of physical education on the theme the "Health"]. 900igr.net. Accesat în . 
  5. ^ „Культура здоровья” [Culture of health]. science.wikia.com. Accesat în august 2017.