Corynebacterium diphtheriae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Corynebacterium diphtheriae
Corynebacterium diphtheriae
Clasificare științifică
Regn: Bacteria
Încrengătură: Actinobacteria
Clasă: Actinobacteria
Subclasă: Actinobacteridae
Ordin: Actinomycetales
Familie: Corynebacteriaceae
Gen: Corynebacterium
Specie: C. diphtheriae
Nume binomial
Corynebacterium diphtheriae
(Kruse 1886) Lehmann & Neumann 1896)

Corynebacterium diphtheriae este agentul etiologic al difteriei. Bacteria mai este denumită și Klebs-Loeffler-Bazillus după numele descoperitorilor ei în anul 1884, Edwin Klebs (1834–1912) und Friedrich Loeffler (1852–1915).

Morfologie[modificare | modificare sursă]

Face parte din familia Mycobateriaceae, genul Corynebacterium.

C. diphteriae este o bacterie neflagelată, gram-pozitivă, ce au forma de ace cu gămălie. Bacterie necapsulată, și nesporulată, imobilă, care la cololrația Neisser apare colorată polarizat. La microscop bacteria apare sub formă de bastonașe grupate sub forma literei V sau Y.Este facultativ anaeroba,oxidazonegativi si catalazopozitivi.Speciile cu tropism uman cele mai intilnite sunt: 1. C.diphtheriae cu 3 biovaruri: mitis,intermedius si gravis; 2. C.minutissimum ce determina o afectiune cutanata: eritema; 3. C.mycetoides care poate produce ulcere cutanate tropicale, etc. Sunt si specii cu tropism animal care afecteaza accidental omul ca C.pseudotuberculosis, C.ulcerans.

Epidemiologie[modificare | modificare sursă]

Boala se poate relativ prin vaccinare ușor eradica deoarece singurul rezervor natural al bacteriei este omul. Astfel dacă în timpul celui de al doilea război mondial s-au înregistrat peste 3 milioane de îmbolnăviri azi incidența bolii în Europa este foarte redusă, aproape inexistentă.

Patogeneză[modificare | modificare sursă]

Transmiterea bolii se produce prin contact cu persoana bolnavă care împrăștie germenii patogeni prin tusă, strănut se transmite mai rar prin obiecte contaminate. Poarta de intrare fiind mucoasa conjunctivă sau respiratorie care vor fi distruse de tulpinile mai toxicogene, cu formarea pseudeomembranelor, care dacă se găsesc în laringe duc frecvent la moarte prin asfixiere. Toxina produsă de bacterie distruge țesutul cardiac, renal și hepatic, ca și nervii motori asociate cu dermatite.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Corynebacterium diphtheriae
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Corynebacterium diphtheriae