Sari la conținut

Constantin Costa-Foru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin Costa-Foru
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (78 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
activist pentru drepturile omului
avocat Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alma matercollège Sainte-Barbe[*][[collège Sainte-Barbe (secondary education in France)|​]]  Modificați la Wikidata

Constantin Gheorghe Costa-Foru (n. 26 octombrie 1856, București – d. 15 august 1935) a fost un jurnalist român, avocat și activist pentru drepturile omului.

Constantin Gheorghe Costa-Foru s-a născut în București, la 26 octombrie 1856. Tatăl său, Gheorghe Costa-Foru (1820-1876), a fost un politician de succes, de două ori ministru, și primul rector al Universității din București. Familia a avut origini aromâne, fiind originar din orașul Larissa, în Tesalia. În 1740 s-au stabilit în București, unde au acumulat avere considerabilă, construind un conac în Popești-Leordeni și o reședință de vară în Berca.

Costa-Foru a studiat la Heidelberg, apoi la Colegiul „Sainte-Barbe” din Paris, și în jurul anului 1872 în Dresda. După terminarea studiilor s-a întors la Paris, unde s-a căsătorit cu Maria Ion Paspatti (1872-1935) pe 26 iunie 1893. Cuplul a avut 10 copii.

Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României.

Constantin Costa-Foru a fost un susținător vocal al drepturilor omului, și a acuzat antisemitismul în perioada ce a urmat după Primul Război Mondial.

După ce a publicat broșura „La Roumanie et ses prisons", Adunarea generală extraordinară a Sindicatului Ziariștilor din București a hotărât excluderea sa din organizație, considerând incompatibilă situația de membru în Sindicat a dlui C. Costa-Foru, cu aceea de impresar a tuturor acestor defăimători ai țării și agenți ai intereselor vrăjmașe și de autor al broșurei calominoase la adresa țării, servind de bază tuturor campaniilor calominoase împotriva Statului român.[1]

În 1929 el a fost unul dintre fondatorii a Ligii Drepturilor Omului, lucrând în calitate de secretar al Ligii.

În memoria sa și a tatălui său, două străzi din Bucuresti sunt numite după numele lor.