Consiliul Fiscal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Consiliul Fiscal este un organism guvernamental din România, creat în iunie 2010, care are rolul de a consilia autoritățile în vederea asigurării unui buget sănătos, capabil să atragă toate veniturile necesare și să se achite de toate cheltuielile obligatorii[1]. Consiliul sprijină activitatea Guvernului și a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare și derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiecțiilor bugetare și a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu și lung[1]. Membrii Consiliului Fiscal nu solicită sau primesc instrucțiuni de la autoritățile publice sau de la orice altă instituție sau autoritate[1].

Consiliul trebuie să ofere o opinie independentă despre cât este de sustenabilă politica fiscală și bugetară pe termen mediu și lung[1].

În august 2010, consiliul era format din cinci membri, respectiv pe Ionuț Dumitru, din partea Asociației Române a Băncilor (ARB), Răzvan Stanca - Banca Națională a României, Lucian Albu - Academia Română, Tatiana Moșteanu - Academia de Științe Economice (ASE) și Silviu Șeitan - Institutul Bancar Român[2]. Membrii Consiliului Fiscal sunt numiți prin hotărâre a Parlamentului pentru o perioadă de nouă ani[2].

Președinții Consiliului Fiscal[modificare | modificare sursă]

  • Ionuț Dumitru: 10 iulie 2010 - prezent[3]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]