Sari la conținut

Concursul aerian al Micii Înțelegeri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Concursul Aerian al Micii Înțelegeri (26 August – 5 septembrie 1938) a fost o competiție sportivă cu caracter de propagandă aviatică și de reciprocă cunoaștere, care angaja 48 de piloți de turism din Cehoslovacia, România și Iugoslavia. A fost organizat sub tutela Aeroclubului Republicii Cehoslovace. Câștigătorul absolut al concursului a fost declarat pilotul român ing. Eduard Lindner.

Rezumat istoric

[modificare | modificare sursă]

Datele de mai jos au fost extrase din presa actuală (2004) [1], din literatură (2018) [2][3][4][5]și din cea a vremii (1938).[6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27]

Publicul iubitor de aviație din cele trei țări aliate Cehoslovacia, România și Iugoslavia alcătuind Mica Înțelegere, era în August 1938 în preajma unui eveniment de seamă. Era o competiție sportivă cu caracter de propagan-dă aviatică și de reciprocă cunoaștere, care angaja piloții de turism din Cehoslovacia, România și Iugoslavia, sub controlul oficialităților aviatice respective. Organizat sub tutela Aeroclubul Republicii Cehoslovace, concursul s-a desfășurat pe teritoriul național al fiecărei țări participante sub conducerea forurilor aviatice respective. Era însă, puțin înainte de izbucnirea celui de al doilea război mondial și un eveniment politic deosebit, cele trei țări intenționând să demonstreze atât uniunea lor politică, cât și capacitatea lor militar-aviatică.

S-au înscris în concurs 48 concurenți, din care 40 au decolat la Praga și 37 au terminat parcursul variat și greu, de 3274,4 km, pentru categoria A (avioane ușoare, cu capacitatea cilindrică până la 4 litri) și de 3694,4 km pentru categoria B (motoare cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 4 și 12 litri). In fiecare din aceste categorii, concurenții au fost împărțiți în două sub-categorii: II, civili amatori și I, profesioniști (militari sau piloți de linie).

Au fost înscrise 48 avioane și anume: 8 românești, 11 iugoslave și 29 cehoslovace. Cele românești erau numerotate dela 1 la 8, cele iugoslave dela 10 la 19 iar cele cehoslovace dela 20 la 48 (v. Lista concurenților).

Desfășurarea concursului

[modificare | modificare sursă]

Concursul a fost organizat în următoarele etape:

  • Luni 29 august 1938: Decolarea în etapa I Praga Zlin (252 km.).
  • Marți 30 august 1938: Etapa II Zlin-Uzhorod (421 km); Uzhorod-Cluj (331 km); Cluj-București (329 km).
  • Miercuri, 31 august 1938:
- Etapa III București-Belgrad (450 km.); Belgrad-Petrovgrad (62 km); Petrovgrad-Borovo (111km.); Borovo-Belgrad (180 km.) pentru categoria A;
- Etapa III București-Belgrad (450 km.); Belgrad-Zagreb (362 km); Zagreb-Belgrad (362,5 km.) pentru categoria B.
  • Joi, I Septembrie 1938:
- Etapa IV Belgrad — Arad (166 km.); Arad — Cluj (190 km.); Cluj — Kossiçe (311 km.); Kossice — Bratis1ava (305 km.) pentru categoria A;
- Etapa IV Belgrad — Arad (166 km.); Arad — Cluj (190 km.); Cluj — Kossice (311 km); Kossice — Bratislava (305 km.); Bratislava — Brno (116,3 km.); Brno — Praga (119,5 km.), pentru categoria B.
  • Vineri, 2 septembrie 1938: Etapa IV Bratislava — Brno (116,3 km.); Brno — Praga (199.5 km) pentru categoria A .
  • Sâmbătă, 3 septembrie 1938: Etapa V Concursul de viteză.
  • Duminică, 4 septembrie 1938: Festivitatea de închidere.

De remarcat că traseul ales pentru concurs evita traseele societăților aviatice de linie. Traseele marcate cu linie punctată reprezentau rutele naționale și internaționale folosite și de societatea română de transport aerian LARES în 1938.

Rezultate tehnice

[modificare | modificare sursă]

România, care a avut cea mai redusă reprezentare, a terminat cursa cu 6 din cei 8 concurenți înscriși pe diferite categorii, cu următoarele numere de concurs:

1) Ing. Frim Alexandru, avion Nardi 305/motor Alfa Romeo 180 cp, categ. I B (YR-MIH).
2) Ing. Cociașu Ioan, avion Miles Hawk Major/ motor Gipsy Major 120 c.p., categ. II B (YR-FIL).
4) Ing. Lindner Eduard, avion Caudron-Aiglon/motor Renault Bengali Junior, categ. II B (YR-AAP)
5) Ing. Corbu – adj. Rădulescu, avion ICAR Universal/motor Gipsy Major 120 c.p, categ. I B (YR-AEY).
7) Adj. Gheorghe Ionescu și D-na, avion Klemm Kl 35b/ motor Hirth HM 60 R, categ. I A (YR-AES).
8) D-ra Nadejda Russo, avion Bücker-Jungmann/motor Hirth HM 60 R categ. II A (YR-NAD).

Au abandonat concursul în timpul traseului d-nii Matei Ghica Cantacuzino, din cauza unui gripaj de motor și Virgil Kerciu, aterizat în Polonia.

Iugoslavia a fost reprezentată prin 9 concurenți, iar Cehoslovacia prin 25 concurenți. Din aceștia au fost scoși din cursă doi iugoslavi și un cehoslovac. În concurs au participat 3 femei, doua din România (Valeria Ionescu si Nadejda Russo) și Zeleznikova Anna din Cehoslovacia.

De notat că România a avut cei mai mulți „singuri la bord”, din care merită elogii speciale Nadejda Russo, unica femeie pilot "singură la bord" din concurs. Cea mai bine clasată dintre aceste concurente a fost Valeria Ionescu (loc 3). Nadejda Russo a terminat pe locul 11.

A treia aviatoare concurentă care s-a comportat de asemenea în mod strălucit a fost cehoslovaca Zeleznikova Anna care a pilotat un avion Zlin XII împreună cu Bejsovec Josef.

Determinarea câștigătorului s-a făcut pe fiecare din categorii: I, A și B și II, A și B, pe baza unei formule, în care s-a luat în considerare, randamentul de viteză pe întregul parcurs (viteză medie cât mai mare, raportată la viteza maximă a avionului), regularitatea (întârziere cât mai mică față de timpii declarați în prealabil de concurenți) și viteza maximă pe un parcurs de 100 km. De asemenea concursul prevedea un învingător absolut, pe toate categoriile, câștigător fiind acela care a totalizat cele mai multe puncte. Spre onoarea României și satisfacția asociației ARPA, acest câștigător a fost inginerul Eduard Lindner, pe avion ARPA, întrunind 989 de puncte dintr-o mie, câștigând astfel concursul aerian al Micii Înțelegeri. Datorită acestui fapt cupa "Președintelui Republicii Cehoslovace Eduard Beneș", donată de Republica Cehoslovacia câștigătorului absolut al Concursului Aerian al Micii Înțelegeri, a fost atribuită României. De asemenea Federația Aeronautică Regală a României a primit un alt important trofeu atribuit aeroclubului din care făcea parte câștigătorul absolut al concursului.

Categoria I A: avioane sub 4 litri cilindree, militare: 1. Krč - Stehlik (Cehoslovacia) 980 puncte; 2. Anderle (Ceh.) 977 puncte; 3. D. și d-na Ionescu (România) 965 puncte.

Categoria II A, avioane civile, sub 4 litri cilindree: 1. dr. Vlad Miklenda (Ceh.) 986 puncte; 2. Krejči-Šenk (Ceh.) 977 puncte; 3. ing. Svoboda-Konečný (Ceh.) 973 puncte; 11. D-na Nadia Russo (Rom.) 912 puncte.

Categoria I B., avioane cu pilot militar sau profesionist, motor peste 4 litri cilindree: 1. Bjelanovič-Krelija (Iugoslavia) 965 puncte; 2. Grohovac (Iugoslavia) 955 puncte; 3. Mrak-Hetenyi (Iugoslavia) 948 puncte; 4. ing. Frim ( România) 946 puncte; 6. ing. Corbu-Rădulescu (Rom.) 934 puncte.

Categoria II B. avioane cu piloți civili, motoare peste 4 litri cilindree: 1. Ing. Eduard Lindner (România) 989 puncte; 2. Ing. Cociașu (România) 974 puncte; 3. Lukačovič-Höfer (Cehoslovacia) 969 puncte.

Pentru performanțele lor, concurenții români au fost răsplătiți cu următoarele trofee și premii:

Ing. Eduard Lindner:

  • „Cupa Președintelui Republicii Cehoslovace” celui mai bun din toate categoriile.
  • „Cupa Federației Aeronautice Regale a României”, primului în clasamentul general.
  • „Cupa Presei Cehoslovace”, Placheta de aur și premiul de 10 000 coroane cehoslovace.

Ing. Ion Cociașu:

  • „Cupa Orașului Praga”, Placheta Bata, Placheta de argint și premiul de 7000 coroane cehe.

soții Gheorghe Ionescu Sidef și Valeria Ionescu:

  • premiul de 35.000 lei pentru concurentul român cu cele mai multe puncte în categ. avioanelor cu motor sub 4 litri.
  • „Cupa orașului Brno” și premiul de 3000 coroane cehe.

Ing. Frim:

  • Cupa ziarului „România”, Premiul Shell și Premiul celui mai tânăr concurent român.

Ing. Corbu-Adj. Rădulescu:

  • Un cronometru, destinat concurentului clasat în locul șase în categoria respectivă.

D-na Nadia Russo:

  • Un serviciu complet de masă.

În afară de acestea, concurenții români au mai primit alte diverse premii constând din obiecte de artă.

„Cupa Industriașilor de petrol din România” a fost câștigată de iugoslavul Kotarac, pentru cel mai bun timp realizat pe distanța Cluj – București.

Toate cele trei națiuni au avut satisfacția de a sfârși câștigătoare: astfel, în categoria I B Iugoslavia a ocupat primele trei locuri; Cehoslovacia, primele două locuri în categoria I A, primele 3 locuri în categoria II-A și locul 3 la categoria II-B; iar România a ocupat primele două locuri în categoria II-B și a dat pe câștigătorul absolut al concursului. Pentru performanțele obținute ing. Eduard Lindner și Nadia Russo au fost decorați în 1939 de către regele Carol al II-lea cu Ordinul Virtutea Aeronautică de pace, clasa Cruce de aur.

Lista concurenților

[modificare | modificare sursă]
România:
Club / Proprietar Pilot / Copilot Tip avion / Tip motor Număr Înmatriculare Categorie nr.
Ing. Alexandre Frim / Brașov dtto Nardi-305 / Alfa Romeo, 180 HP YR-MIH I 1
Ing. Ion Cociașu / București dtto Miles Hawk Major / Gipsy Major. 120 HP YR-FIL II B 2
Virgil Kerciu / București dtto Caudron-„Aiglon" / Renault Bengali Junior YR-AAO I B 3
ARPA / București Ing. Eduard Lindner Caudron-„Aiglon" / Renault Bengali Junior YR-AAP II B 4
ARPA / București Ing. Radu D. Corbu / M. Radulescu ICAR Universal / Gipsy Major 120 HP YR-AEY I B 5
Matei Ghica-Cantacuzino / București dtto Klemm Kl 35b / Hirth HM60R YR-MGC II A 6
Gheorghe Jonescu, Valeria Jonescu / București dtto Klemm Kl 35b / Hirth HM60R YR-AES I A 7
Nadia Russo / București dtto Bücker-Jungmann / Hirth EM504A2 YR-NAD II A 8[28][29]
Iugoslavia
Club / Proprietar Pilot / Copilot Tip avion / Tip motor Număr Înmatriculare Categorie nr.
Aeroklub Kraljevine Jugoslavije Kazimír Grohovac / Miloš Gagic RWD-13 / Walter Major 4, 120 HP YU-PFE I B 10
Aeroklub Kraljevine Jugoslavije Milan Bjelanovic / Krelja Vičko RWD 13 / Walter-Major 4, 120 HP YU-PFO I B 12
Aeroklub Kraljevine Jugoslavije Ivan Mrak / Milan Hetenyi Puss-Moth / Gipsy-Major 105 HP YU-PAI I B 13
Aeroklub Kraljevine Jugoslavije Radoslav Kotarac / Radmilo Milenkovic Fizir T-l / Walter-NZ 120 HP YU-PDV I B 14
Aeroklub Kraljevine Jugoslavije Josip Volarič / Ivan Kos SIM X / Walter NZ 120 HP YU-PFJ I B 15
Aeroklub Kraljevine Jugoslavije Evgenije Bacic / Miloš Drakulic SIM X / Walter NZ 120 HP YU-PFK I B 16
Aeroklub Kraljevine Jugoslavije Milutin Anastasijevič / Dragoljub Milovanovic SIM X / Walter NZ 120 HP YU-PFL I B 17
Aeroklub Kraljevine Jugoslavije Dr. Stanko Rapé Comper Swift / Pobjóy 75 HP YU–PDS II A 19
Aeroklub Kraljevine Jugoslavije Milivoj Arsenijevic Walter-Mikron II / SIM VI a YU–PEZ I A 20
Cehoslovacia:
Club / Proprietar Pilot / Copilot Tip avion / Tip motor Număr Înmatriculare Categorie nr.
Moravskoslezský Aeroklub Brno František Kotiba / Gustav Parízek Be-150 / Walter Junior 105 HP OK-MOS II B 30
Slovenský Aeroklub Bratislava Julius Lukačovič / Hugo Höfer Be-150 / Walter Junior 105 HP OK-SLI II B 31
Západočeský Aeroklub Plzeň Miloslav Petr / Jiří Jaňour Be-150 / Walter Junior 105 HP OK-AZU II B 32
Aeroklub Zlín Josef Baroš / Miloslav Hill Puss-Moth / Gipsy III OK-ATU II B 33
Kopřivnická vozovka Kopřivnice Ing. Jaroslav Hausman / Ing. Jaroslav C. Beneš Tatra T-l / Tatra HM-504 100 HP OK-TAR II A 34
Moravskoslezský Aeroklub Brno Vladislav Krejčí / František Senk Tatra T-101 / Tatra HM-504 100 HP OK-TAO I A 35
Aeroklub Moravská Ostrava Rudolř Skuta / Dr. Ing. Oldřich Mayer Tatra T-201 / Tatra HM-504 100 HP OK-TAS I A 36
Moravskoslezský Aeroklub Brno Vojtěch Krč / Josef Stehlík Praga E-117 / Praga D OK-PGH I A 37
Jihočeský Aeroklub České Budějovice Jan Steinbauer / Ing. Jan Koutek Be-50 / Walter-Minor 85 HP OK-EFO I A 40
Aeroklub Užhorod Rudolf Skorvaga / Emil Palichleb Be-50 / Walter-Minor 85 HP OK-EFN I A 41
Českomor.-Kolben-Daněk, Praha Jan Anderle / Oldřich Ullman Praga E-114 D / Praga D AOK-PGF II A 42
Aeroklub Zlín Vlastimil Večeřa / Emanuel Krejčí Zlín 112 / Persy III 53 HP OK-LZX I A 43
Aeroklub RČS Praha Dr. Vladimír Miklenda / Ing. Jaroslav Polívka Tatra T-201 / Tatra HM 504 100 HP OK-TAP II A 44
Jihočeský Aeroklub České Budějovice Ing. Zdeněk Svoboda / Ing. Stanislav Konečný Be-555 / Walter-Minor 85 HP OK-BEX II A 45
Aeroklub RČS Praha Miroslav Plecitý / Vincenc Hodek Be - 555 / Walter-Minor 85 HP OK–BEJ II A 46
Aeroklub Piešťany Jan Vlk / Leopold Galbavý Be-51B / Walter-Minor85HP OK-EMA II A 47
Hanácký Aeroklub Olomouc Ladislav Lošták / Josef Tománek Be-50 / Walter-Minor85 HP OK–EFK II A 48
Aeroklub RCS PrahA Ing. Václav C. Vlasák / Ing. Vladimír C. Silhan Be-51 / Walter-Minor 85 HP OK-BEO II A 49
Hanácký Aeroklub Olomouc Metoděj Kluka / František Martinek Be-51b / Walter-Minor 85HP OK-EMC II A 50
Pošumavský Aeroklub Klatovy Antonín Luňák / František Loucký Be-51b / Walter-Minor 85HP OK–EME II A 51
Aeroklub V. S. PrahA Ing. Rudolf C. Protiva / Ing. Miroslav C. Doubek Be-51b / Walter-Minor 85HP OK-EMF II A 52
Moravskoslezský Aeroklub Brno František Tlapák / František Komenda Be-550 / Walter-Mikron II OK-BET II A 53
Aeroklub Zlin Anna Železníkova / Josef Bejšovec Zlin XII / Persy II 45 HP OK-TBN II A 54


  1. ^ Alexandru Lindner și Mihai Andrei, Eduard Lindner, câștigătorul Concursului Aerian al Micii Înțelegeri 26 august – 5 septembrie 1938, revista TOP GUN special România, nr. 6 (55), secțiunea Aeroclubul României, Iunie 2004, p.22, editor Top Design S.R.L., Cluj-Napoca, ISSN 1454-0436
  2. ^ "ULTIMELE ZILE DE PACE ALE AVIAȚIEI SPORTIVE/ Concursul Aerian al Micii Înțelegeri, 26 August - 4 septembrie 1938, Documentație", vol. I: "Context Istoric, Organizare, Desfășurare, Personalități", dr. ing. Alexandru Lindner, editura EIKON, București, România, 598 pagini, ISBN general: 978-606-711-792-9, ISBN: 978-606-711-790-5
  3. ^ "ULTIMELE ZILE DE PACE ALE AVIAȚIEI SPORTIVE/ Concursul Aerian al Micii Înțelegeri, 26 August . 5 septembrie 1938, Documentație", vol. II: "Relatări din Presa Româneascǎ și Străină", dr. ing. Alexandru Lindner, editura EIKON, București, România, 197 pagini, 2018, ISBN general: 978-606-711-792-9, ISBN: 978-606-711-791-2
  4. ^ "LAST DAYS OF PEACE OF SPORTING AVIATION, Air Contest of the Little Entente, August, 26 - September, 4, 1938, Documentation", vol. I: Hystorical Context, Organisation, Progress, Personalities", dr. ing. Alexandru Lindner, S.C. Publishing House EIKON, Bucarest, Romania, 620 pages, 2018, ISBN general: 978-606-711-879-7, ISBN: 978-606-711-877-3
  5. ^ "LAST DAYS OF PEACE OF SPORTING AVIATION, Air Contest of the Little Entente, August, 26 - September, 4, 1938, Documentation", vol. II: Romanian and Foreign Reports", dr. ing. Alexandru Lindner, S.C. Publishing House EIKON, Bucarest, Romania, 193 pages, 2018, ISBN general: 978-606-711-879-7, ISBN: 978-606-711-878-0
  6. ^ Participanții români în concursul Micei Înțelegeri, ziarul Universul din 26 august 1938.
  7. ^ După izbânda aviatorilor români în Raliul Micei Ințelegri, ziarul Curentul, 8 septembrie 1938
  8. ^ Le succès des aviateurs roumains au Concours Aéronautique de la Petite Entente, ziarul Le Moment, 8 septembrie 1938
  9. ^ Circuitul aerian al Micii Înțelegeri / Victoria sburătorilor români, ziarul Timpul, 6 septembrie 1938.
  10. ^ Eri, pe aerodromul Băneasa. A sosit o parte din concurenții români în circuitul aerian al Micii Înțelegeri, ziarul Universul-Sport, 10 septembrie 1938, București.
  11. ^ Aviatorii concurenți în raidul Micii Înțelegeri s'au întors în Capitală, Universul, 10 septembrie 1938, București.
  12. ^ Concursul aerian al Micii Înțelegeri a fost un triumf al aviației românești de turism, Timpul, 10 septembrie 1938, București
  13. ^ Un strălucit succes al sburătorilor români, Inginerul Lindner (I.A.R.) a câștigat concursul aerian al Micii Înțelegeri și cupa „Eduard Beneș”, ziarul Timpul, 7 septembrie 1938
  14. ^ Încheerea concursului aerian al Micii Înțelegeri. România câștigă cupa republicei cehoslovace, ziarul Curentul, 9 septembrie 1938
  15. ^ Câștigând concursul aerian al Micii Înțelegeri inginer Lindner a adus aviației române o victorie binemeritată, ziarul Ordinea, 11 septembrie 1938
  16. ^ Inginerul Lindner, câștigătorul circuitului aerian al Micii Înțelegeri, s'a înapoiat eri în Capitală, ziarul Timpul, 12 septembrie 1938.
  17. ^ D. Ministru gen. Paul Teodorescu felicită pe organizatorii și învingătorul concursului Micii Înțelegeri, ziarul Ordinea, 10 septembrie 1938
  18. ^ Un mare succes A.R.P.A., Dl.Ing. Lindner la bordul unui avion A.R.P.A. câștigă Concursul aerian al Micii Înțelegeri, ziarul Cerul Nostru, 9 septembrie 1938
  19. ^ Aviatorii români care au participat la concursul aerian al Micii Înțelegeri vor fi sărbătoriți azi, ziarul Capitala, 16 septembrie 1938
  20. ^ Distribuirea premiilor aviatorilor învingători în raidul Micii Înțelegeri, ziarul Universul, 18 septembrie 1938
  21. ^ Banchetul de aseară dela Cina oferit de către d. Ministru al aerului și marinei, ziarul România, 18 septembrie 1938
  22. ^ Recepția dela Aero-Clubul Regal în onoarea învingătorilor din concursul aerian dela Praga și La Aero-clubul Regal Român, România, 18 septembrie 1938
  23. ^ Sărbătorirea aviatorilor români participanți la concursul aerian al Micii Înțelegeri, Curentul, 17 septembrie 1938
  24. ^ Azi sunt sărbătoriți învingătorii în raidul Micii Înțelegeri, ziarul Universul, 17 septembrie 1938
  25. ^ La distribution des prix aux vainqueurs du Concours Aéronautique de la Petite Entente, ziarul Le Moment, 18 septembrie 1938
  26. ^ Doui sburători - Ing. Lindner și Nadia Russo, ziarul Cerul Nostru, 16 septembrie 1938
  27. ^ Circuitul aerian al Micei Înțelegeri – Privire retrospectivă, Cerul Nostru, 17 septembrie 1938
  28. ^ http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/nadia-russo-bossie-i-intre-arta-si-zbor-3065321/ -57k -
  29. ^ http://paulgoma.free.fr/dl_links/documente/NADIA_RUSSO-Escadrila_Alba.php - 4k -