Conacul lui Vasile Stroiescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Conacul lui Vasile Stroescu)
Conacul Stroiescu
Poziționare
Conacul Stroiescu se află în Moldova
Conacul Stroiescu
Conacul Stroiescu
Coordonate48°05′48.0503″N 27°10′27.1028″E ({{PAGENAME}}) / 48.096680639°N 27.174195222°E
LocalitateBrînzeni, Edineț
Raionraionul Edineț
Țara Republica Moldova
Edificare
Stilclasicist rusesc
Data finalizăriia doua jumătate a secolului al XIX-lea
Stare de conservaredegradare atât în interior cât și în exterior[1]

Conacul cu parc al lui Vasile Stroiescu este un monument de arhitectură de importanță națională[1] din satul Brînzeni, raionul Edineț (Republica Moldova), construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Este realizat în stilul clasicist rusesc.

În anii 1870-1880, această entitate economică[care?] era un exemplu bine cunoscut[judecată de valoare] în Basarabia datorită gradului mare de rentabilitate. Complexul includea mai multe anexe: căsoaie, hambar, oloiniță, grajduri pentru cai, fierărie. Conacul era unul tipic pentru boierii basarabeni din perioada respectivă.[2] Spre sfârșitul secolului, în fața lui a fost sădit și un parc, cunoscut acum ca parcul din satul Brînzeni.

A fost o proprietate a cărturarului, susținătorului învățământului școlar și omului politic basarabean, Vasile Stroiescu; cu puțin timp înaintea morții sale acesta a donat înteaga sa proprietate pentru o școala agricolă și alte două școli-accesorii, de lemnărie și fierărie, plus o fermă pentru învățământul fiilor de țărani din zonă.[3]

În prezent, în conac funcționează un Spital de psihiatrie și boli mintale.[4] S-au păstrat scările de lemn cu balustrade din fier forjat, sobele de teracotă decorativă și căminul din marmură, cu un blazon cu doi lei. Pe unul dintre pereți este atârnat portretul lui Vasile Stroescu.[5]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Raportul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor în baza inspectărilor efectuate în cele 32 raioane și 2 municipii din Republica Moldova”. Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. . Accesat în . 
  2. ^ „Conacele boierești din Basarabia (I)”. Timpul. . Accesat în . 
  3. ^ Ștefăniță, Ion (). Patrimoniul Cultural al Republicii Moldova: de la realitate la necesitate. Chișinău. ISBN 9789975424806. Accesat în . 
  4. ^ Conacul lui Vasile Stroiescu
  5. ^ Șterbate, Vadim (). „Conacul lui Vasile Stroescu din Brânzeni”. Revista Natura. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]