Conacul Toroczkai-Betegh din Câmpia Turzii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Fostul conac Toroczkai-Betegh (demolat)
Informații despre clădire
Localitate Câmpia Turzii
Țară România
Adresa strada Teilor
Beneficiar Toroczkai Pál și Betegh Miklos
Data începerii construcției sec. XIX
Data finalizării sec. XIX
Data demolării 1947

Un alt edificiu nobiliar impozant din Ghiriș-Sâncrai (datând probabil de la inceputul sec.XIX) a fost conacul contelui Toroczkai Pál, cumpărat apoi de familia de moșieri Betegh Miklos, construcție dispărută în anii 1944-1947.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Curtea castelului era împrejmuită in partea dinspre drum cu un zid de cărămidă și piatră, de-alungul căruia, înspre interior, se aflau amplasate locuințele slujitorilor (“ghiriși”, cum li se spunea atunci).

În toamna anului 1944 (sept.-oct.1944) în Câmpia Turzii, aflată chiar pe linia frontului, au avut loc distrugeri importante, datorate operațiunilor militare de război. Printre construcțiile care au avut de suferit în timpul luptelor a fost si conacul Toroczkai-Betegh. Avariile, precum și degradarea ulterioară a acestui castel abandonat de proprietar (zidurile au fost demantelate de către localnici pentru nevoi utilitare) au fost cauzele distrugerii sale complete. Pe locul unde a fost castelul Toroczkai-Betegh se află în prezent bazinul mic al ștrandului (construit în anul 1973), iar fostele grajduri de lângă castel au fost transformate in anii comunismului în sediu al Stațiunii de Mașini și Tractoare (SMT) (intrarea la SMT este pe str.Teilor, pe partea stângă, spre Arieș, la intersecția cu strada Școlii, pe locul unde strada Teilor face o cotitură de 90° spre strada Școlii).

Conacul a fost demolat în 1947, materialele rezultate fiind folosite la ridicarea Școlii Primare din cartierul Sâncrai (str.Tudor Vladimirescu, colț cu str.Școlii).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Câmpia Turzii - Studiu monografic, Mircea N. Nemeș et al, Societatea Culturală „Câmpia Turzii” - 775, 1994.
  • Câmpia Turzii - Istorie, Cultură, Civilizație, Mircea N. Nemeș et al, Casa Cărții de Știință, 1998.
  • Repertoriul arheologic al județului Cluj, Cluj-Napoca, 1992.
  • Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa (). Castles & fortresses in Transylvania: Cluj County. Castele și cetăți din Transilvania: Județul Cluj. Cluj-Napoca. ISBN ISBN 978-973-0-05364-7 Verificați valoarea |isbn=: invalid character (ajutor). 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]