Compromisul Missouri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Statele Unite în 1819. Compromisul Missouri a interzis sclavia în teritoriul neorganizat al Marilor Câmpii (verde închis) şi a permis sclavia în Missouri (galben) şi în teritoriul Arkansas (zona albastră de jos).

Compromisul Missouri a fost un acord adoptat la 1820 între facțiunile anti-sclavie și pro-sclavie din Congresul Statelor Unite, acord care implica reglementarea sclaviei în teritoriile de vest. Prin acest acord, s-a interzis sclavia în fostul teritoriu Louisiana la nord de paralela de 36°30' latitudine nordică, cu excepția limitelor statului propus Missouri. Înaintea acordului, Camera Reprezentanților refuzase să accepte acest compromis și numise un comitet de mediere.

În sesiunea parlamentară (1819-1820), Camera a adoptat o lege similară printr-un amendament introdus la 26 ianuarie 1820 de John W. Taylor din New York, prin care statul Missouri urma să fie admis în uniune ca stat sclavagist. Chestiunea fusese complicată de admiterea în decembrie a statului Alabama, stat sclavagist, care a făcut numărul de state sclavagiste egal cu cel de state libere. În plus, Camera a adoptat o altă lege (la 3 ianuarie 1820) prin care statul Maine era admis în uniune ca stat liber.

Senatul a decis să lege cele două măsuri. A adoptat legea de admitere a statului Maine cu un amendment prin care poporul din Missouri primea dreptul de a scrie o constituție a statului. Înainte ca legea să se întoarcă la Cameră, s-a adoptat un al doilea amendament, propus de Jesse B. Thomas din Illinois, prin care se interzicea sclavia în teritoriul Missouri la nord de paralela de 36°30' latitudine nordică (limita sudică a statului Missouri), cu excepția limitelor statului propus Missouri.