Coloniile romane din nordul Africii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
The Fossa regia marked the border between the original Roman province of Africa and Numidia. East of Fossa Regia (area in red) there was full Latinisation. Most of the Romano-berber colonies were in the areas in red and pink.

Coloniile romane din nordul Africii datează din sec. I i.e.n. – sec. III e.n.[1]

Principalii lideri romani care au influențat evoluțiile din zonă sunt generalul (și consul) Pompei (în perioada 64-63 i.e.n. a condus campania militară în Orientul Mijlociu) și împărații Augustus (31 i.e.n. –14 e.n.), Traian (98-117 e.n.), Hadrian (117-138 e.n.), Marcus Aurelius (161-180 e.n.) și Septimius Severus (193-211 e.n.).

Libia[modificare | modificare sursă]

Leptis Magna[modificare | modificare sursă]

Leptis Magna a fost înființat în secolul VII i.e.n. de fenicieni și este localizat pe coasta Mării Mediterane, la aprox. 100 km sud-est de Tripoli. Orașul a devenit colonie a imperiului roman în timpul împăratului Traian și s-a dezvoltat considerabil în timpul împăratului Septimius Severus, care s-a născut în Leptis. Orașul conține 30 de monumente semnificative, printre care băi publice, un forum, basilica, portul, temple, piața și amfiteatrul, majoritatea obiectivelor fiind restaurate. În anul 1982 Leptis Magna a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Tunisia[modificare | modificare sursă]

Cartagina[modificare | modificare sursă]

Orașul Cartagina, în prezent suburbie a capitalei Tunis, a fost fondat în anul 814 i.e.n. de fenicieni. Aceștia au remarcat avantajele oferite de locație în ceea ce privește construcția portului și proximitatea acesteia față de rutele de comerț. Cartagina a fost distrus de romani în urma războaielor punice (264-146 i.e.n.). Ulterior, romanii au decis să reconstruiască orașul și împăratul Augustus (Octavianus Augustus) a stabilit (29 i.e.n.) administrația provinciei romane Africa în Cartagina. A urmat o perioadă de prosperitate pentru oraș, iar Cartagina a devenit orașul favorit al împăraților romani. Cartagina prezintă toate elementele care caracterizează un oraș antic (străzi, forum, teatru, băi publice, temple, zone rezidențiale etc.) și se află pe lista obiectivelor protejate de UNESCO din anul 1979.[2]

El Djem[modificare | modificare sursă]

Micuțul oraș El Djem (175 km sud-est Tunis, en:El Djem, ar:الجم) este cunoscut pentru amfiteatrul construit de romani, în jurul anului 238 e.n. Amfiteatrul este unic în Africa și este una dintre cele mai bine prezervate construcții romane din lume. Amfiteatrul a fost ridicat după modelul colosseumului din Roma și este printre cele mai mari amfiteatre construite de romani, având o capacitate de 35.000 de spectatori. Clădirea a intrat în patrimonial UNESCO în anul 1979.

Algeria[modificare | modificare sursă]

Timgad[modificare | modificare sursă]

Timgad (350 km sud-est Alger, en:Timgad, ar:تيمقاد) a fost colonie romană, înființată în anul 100 e.n. pe timpul împăratului Traian, având un rol important în apărarea provinciei Numidia împotriva atacurilor berberilor. Primii rezidenți ai coloniei au fost veterani ai legiunilor romane, care au primit în proprietate pământ, ca răsplată pentru că au servit în armata romană. Timgad a fost construit în stilul clasic de arhitectură romană, cu străzi orientate pe direcțiile nord-sud și est-vest. Printre obiectivele romane din Timgad se găsesc: poarta lui Traian, un teatru cu capacitatea de 3500 de locuri, temple (cel mai important fiind cel dedicat lui Jupiter), piețe și băi publice. Timgad a fost înscris pe lista UNESCO în anul 1982 [3].

Maroc[modificare | modificare sursă]

Volubilis[modificare | modificare sursă]

Volubilis (120 km est Rabat) a fost fondat în secolul III i.e.n. și a devenit capitala provinciei romane Mauritania, după ce romanii au cucerit acest teritoriu în anul 45 e.n. Volubilis este cel mai bine prezervat sit roman din Maroc și a fost inclus pe lista UNESCO în anul 1997 [4].

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Peter Mansfield, O istorie a Orientului Mijlociu, ediție revizuită și actualizată de Nicolas Pelham, Editura Humanitas, 2016, p. 20-21
 2. ^ UNESCO World Heritage List, Archaeological Site of Carthage, https://whc.unesco.org/en/list/37/ Accesat în 11 decembrie 2019
 3. ^ UNESCO World Heritage List, Timgad, https://whc.unesco.org/en/list/194/ Accesat în 11 decembrie 2019
 4. ^ UNESCO World Heritage List, Archaeological Site of Volubilis, https://whc.unesco.org/en/list/836/ Accesat în 11 decembrie 2019

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 1. https://stepfeed.com/11-incredible-roman-ruins-in-the-arab-world-1547en
 2. https://www.atlasobscura.com/places/hand-of-herculesen
 3. https://zafigo.com/stories/zafigo-stories/visiting-roman-ruins-in-the-middle-east/en
 4. https://www.ancient.eu/Baalbek/en
 5. https://www.livius.org/articles/place/tyre/tyre-photos/tyre-al-bass-hippodrome/en
 6. https://www.britannica.com/place/Tyreen
 7. https://www.ancient.eu/Tyre/en
 8. https://www.middleeastmonitor.com/20170420-libyas-inaccessible-history-leptis-magna/en
 9. https://www.britannica.com/place/Carthage-ancient-city-Tunisiaen
 10. http://www.tourismtunisia.com/historic-sites-in-tunisia/en