Coloana a cincea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Coloana a cincea (spaniolă Quinta columna) este denumirea dată agenturii generalului Franco și care activa în Republica Spaniolă în perioada războiului civil dintre 1936-1939.

În prezent sub acest termen se subînțelege în sens general orice agenți secreți ai dușmanului (spioni, teroriști, diversioniști, provocatori, agenți de influență).

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Noțiunea "Coloana a 5-a" aparține generalului spaniol Emilio Mola Vidal, care conducea armata naționalistă în perioada războiului civil. Înaintând spre Madrid, el a transmis prin radio un comunicat către populația capitalei Spaniei, în care a anunțat că pe lânga cele patru coloane militare pe care le are la dispoziție, mai exista una chiar în Madrid, care la momentul decisiv va ataca din spate. "Coloana a 5-a" crea panică, operând sabotaje, diversiuni și spionaj.

Atât până cât și în timpul celui de al Doilea Război Mondial (1939 - 1945), "coloana a 5-a" se numea agentura nazistă din diferite țări. "Coloana a 5-a" a influențat ocuparea rapidă a Franței de către Germania nazistă și ocuparea Italiei de Napoleon.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]