Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” (București)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” (București)
Logo CNITV.png
ȚarăFlag of Romania.svg România
Coordonate44°27′29″N 26°04′47″E / 44.4581°N 26.0797°E
Inființată  Modificați la Wikidata
Prezență onlinesite web oficial

Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” este un liceu din București, localizat în apropiere de Piața Victoriei, mai exact pe strada Arhitect Ion Mincu, numărul 10.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Înființat în 1928, instituția a primut numele de "Liceul Teoretic de Fete".

In Septembrie 1970 prin decizia consiliului de ministrii a fost infintat "Liceul de Informatica" care functionat cu 4 clase in paralel cu "Liceul Petru Groza", care a continuat pana la terminare in 1974 sectia teoretica si numele liceului a fost schimbat în "Liceul de Informatică Dr. Petru Groza". Clasele pentru informatica s-au completat dupa Septembrie 15, pe baza de transfer de la alte licee din Bucuresti cu conditai ca media de admitere la respectivul liceu sa fie peste 9.00. Prima promotie de la Liceul de Informatica a graduat in anul 1975, aducand liceului primele premii la Olimpiadele de Fizica, Matematica pe municipiu si tara; (Beiu Valeriu, Cioara Andrei si Popa-Simil Liviu la Fizica, Mihalcea Daniel, Manoil Constantin la Matematica) Rata de admisie in invatamantul superior a fost de peste 90%, calificand liceul printre primele licee din Bucuresti din acea perioada. Directorul liceului a ramas profesorul Theodor Burcescu, iar catedrele de specialitate erau sustinute de cadre ale ICI (Institutului de Cercetari Informatice) Bucuresti. Profesori in periada respectiva erau: Bocanete (Fizica), Dediu Economie, Livia Simion Pop Calculatoare si sisteme de gestiune a fisierelor, Bulgaru (Engleza), Serban si Cojan (Franceza). Ar trebui s-o mentionam pe Tanti Maria ? Cursuri de specialitate au fost IPSEC si IPAD. Scopul infintarii a fost sa produca cadrele de nivel mediu specializate in informatica necesare dezvoltarii Fabricii de Calculatoare Bucuresti, ce producea licenta franceza IRIS-50, a computerului CDC-3700, si implementarii tehnicilor de calcul in tara.

Prima promotie a absolvit in anul 1975, iar dupa absolvire liceul a emis diploma de Bacalaureat si Un certificat de calificare in Operarea calculator, Programare sau Ajutor de Analist. ce puteau fi folosite la angajarea in intreprinderi pe profilu de informatica.

În 1977, numele i-a fost din nou schimbat in "Liceul de matematica-fizica Nr. 1", apoi, în 1991 "Liceul de Informatică", pentru ca în 1997 să devină "Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu".

Perioada 1970 - 1990

Seria 1970 a liceului cuprindea 4 clase de cate 25 elevi fiecare, cu un program de 4 h pe zi diminata de la 8:30 la 12:30. Primii 2 ani a cuprins o programa intensiva de specialitate, studiindu-se structura interna a calculatorului, reprezentarea, organizarea si gestiunea datelor, algoritmi si scheme logice, compulatoare, limbaje de asamblare (Asembler; Asiris), programare in Cobol, Fortran si un laborator de electronica digitala si programarea masinilor de Facturat Contabilizat Fc15, etc. Incepand din 1972, s-au introdus elemente de culture generala si stiinte economice si de organizare. La matematica a predat Prof. Emerit Mitrache Ion, Fortran Prof. Fotescu cezara, Algoritmi si scheme lOgice, Dr. Marinescu, Iris-50 Dr. Cocunoiu, EBCIDIC Dr. Theodorescu.

La demisol s-a dezvoltat laboratorul de tehnica de calcul, cuprinzand terminale, perforatoare de cartele, masini de facturat contabilizat, calculatoare de birou, care a fost permanent adaptat prin grija ICI.

Istorie recentă[modificare | modificare sursă]

În ultimii ani, CNITV, sub conducerea directoarei Silvia Moraru, a devenit unul dintre liceele participante la concursul internațional pluridisciplinar "Zhautykov" din Kazahstan. De asemenea instituția a fost invitatată și de unul dintre liceele de profil din Yakutsk, Iacuția, să participe la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară "Tuymaada". De asemenea, CNITV a fost invitat și la Olimpiada Națională de Matematică din Italia și este unul dintre cele mai active licee participante în competițiile NASA. În 2008, Colegiul Național de Informatică, la inițiativa directorului adjunct, Severius Moldova , a înființat Concursul Internațional Pluridisciplinar "Romanian Masters of Mathematics" care ulterior a fost denumit "Romanian Masters of Mathematics and Sciences". Sub conducerea lui Severius Moldovan, echipa de informatică a liceului a fost invitată să participe la International Tournament in Informatics, în Shumen, Bulgaria.

Profil[modificare | modificare sursă]

Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu este exclusiv pe profil real, matematică-informatică, specializarea informatică intensiv.

Legături externe[modificare | modificare sursă]