Clima Africii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Clima Ecuatoriala în Africa Clima ecuatorială care se întinde de o parte și de alta a Ecuatorului, cuprinzând bazinul fluviului Zair și coasta Golfului Guineei. Principalele caracteristici ale acestui tip de climă sunt: temperaturi între (25-26) de grade Celsius și precipitații abundente.Ea se formează pe litoralul Golful Guineei și în Depresiunea Congo.Temperaturile sunt ridicate pe tot parcursul anului(25-26grade C).Datorită presiunii joase,aerul se mișcă ascendent și se formează nori.Plouă aproape zilnic și cantitatea se precipitații este mare(peste 1500 mm/an).Precipitațiile se repartizează uniform,dar se deosebesc totuși două perioade umede-primăvara și toamna,când soarele se află în zenit.Căldura și umezeala determină cantitatea mare a apei în râuri și dezvoltarea vegetației.Pentru oameni însă.condițiile climatice de aici sunt puțin favorabile.

Clima subecuatorială este o zonă în care clima ajunge la (+20)de grade Celsius iar precipitațiile creează două anotimpuri ploios și secetos.

Clima tropical uscată (deșertică) se caracterizează prin precipitații reduse, temperaturi ridicate si bat Alizeele . Aceasta se găsește în deșertul Sahara și Kalahari.

Climă tropical-oceanică în Africa insulară ex. (I. Madagascar).

Climă subtropicală în extremitățile Africi în nord și sud au o climă mediterană. În zona subtropicală se deosebesc două anotimpuri:unul blând și umed,altul cald și secetos. Regiunile muntoase ale Africii au o climă etajată pe altitudine, care începe cu un climat rece în:Podișul Înalt al Etiopiei si munții Kenya și Kilimanjaro.