Clasa 37 (BR)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
English Electric Type 3
British Rail Class 37
BR 37076 la Aviemore, 23 august 1978
BR 37076 la Aviemore, 23 august 1978
Identificare
ProducătoriEnglish Electric
Vulcan Foundry (Newton-le-Willows), Robert Stephenson and Hawthorns (Darlington)
Punere în serviciu1960-1965
OperatoriBritish Rail
Exemplare309
Caracteristici tehnice
Lungime18.75 m
Lățime2.71 m
Masă107 t
Ecartament1435 mm
Putere1750 CP
MotoareEnglish Electric 12CSVT
Viteză maximă90 MPH (145 km/h)
80 MPH (130 km/h)
Dispunerea osiilorCo′Co′
Capacitate

BR Clasa 37 este o locomotivă diesel-electrică britanică, proiectată de către English Electric și asamblată la Vulcan Foundry și Robert Stephenson and Hawthorns, ca parte a programului de dizelizare al BR-ului, inițiat în anul 1955. Bazată pe locomotiva din Clasa 40, locomotivele din Clasa 37 s-au dovedit a fi o priveliște familiară pe rețeaua feroviară Britanică, mai ales în Țara Galilor, Scoția și Anglia de Est, unde adesea erau văzute tractând trenuri de călători și de marfă, încă fiind folosite și azi utilizate de către anumiți operatori privați.

Din cauza sunetului motorului 12CSVT, locomotivele au primit porecla de tractor.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Istorie[modificare | modificare sursă]

D6700, prima locomotivă din Clasa 37, actualmente aparținând muzeului feroviar din York (2012)

Locomotivele din Clasa 37 au apărut pe fondul programului de modernizare a BR-ului, implementat în 1955. Ca parte a acestui plan, a fost identificată nevoia de a utiliza mai multe locomotive din tipul 3 (între 1500 CP și 1999 CP). English Electric deja livrase cu succes mai multe locomotive din tipurile 1 și 4, și a produs locomotive similare pentru Africa de Est. Astfel, English Electric a început proiectarea unei locomotive cu caracteristici similare, pentru uz general (trafic de marfă și de călători), bazată pe locomotiva mai mare din Clasa 40 și locomotivele destinate exportului în Africa.

Prima comandă (din cele șapte) a fost plasată pe 27 ianuarie 1959, iar până în 1964 au fost comandate în total un număr de 309 de locomotive. Prima locomotivă a intrat în circulație pe 2 decembrie 1960, iar ultima pe 9 noiembrie 1965. English Electric a subcontractat asamblarea finală asupra fabricilor Vulcan Foundry din Newton-le-Willows și Robert Stephenson and Hawthorns din Darlington.

Primele locomotive și-au găsit de lucru în regiunea de est a BR-ului, dar curând s-au răspândit în Țara Galilor (unde adesea tractau trenuri cu cărbuni) și prin Scoția, iar și mai târziu în Nordul Angliei și regiunea de vest a BR-ului, tractând trenuri de caolinit și trenuri sezoniere.

Datorită tonajului scăzut, odată cu retragerea altor clase de locomotive diesel, Clasa 37 a devenit singura locomotivă diesel în numere mari care putea circula pe linii cu restricții de greutate (la nord de Inverness în Scoția și în Munții Țării Galilor), pe acest motiv această clasă de locomotive încă se află în circulație și în zilele noastre.

Începând cu anii 1970, toate locomotivele au fost revopsite în schema de vopsire verde în cea albastră cu boturi galbene, și, cu excepția unui exemplar, acestea au primit numerotare TOPS. Înainte de introducerea numerotării TOPS, acestea au fost numerotate D6600-6608 și D6700-6999. De asemenea, anumite locomotive au fost dotate cu boilere pentru încălzirea vagoanelor de călători, dar în general o mare parte din exemplare au venit cu boilere din fabrică. O ultimă modificare a fost prin re-dotarea sistemului de frânare, cu frână Westinghouse cu acționare pe aer, înlocuind sistemul anterior cu vidare.

În anii 1980, locomotivele din Clasa 37 au fost reclasate in diverse subserii, deoarece o mare parte din flotă a fost renovată pentru a include sistemul de încălzire electrică a trenului, înlocuirea generatorului dotat din fabrică cu un alternator, în unele cazuri înlocuirea osiilor sau a motoarelor diesel. De la finalul aniilor 1980 și la începutul aniilor 1990 a început retragerea în masă, inițial a modelelor nemodificare, dar și ulterior a exemplarelor renovate.

În zilele noastre, 67 de exemplare încă circulă pe magistralele Britanice, adesea tractând trenuri de întreținere/diagnoză a căii de rulare, deși ocazional tractează trenuri de călători sau de marfă. Alte câteva exemplare sunt păstrate ca locomotive istorice, inclusiv prima care a fost fabricată, exponat al Muzeului Național Feroviar din York.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Față de locomotivele din Clasa 40, care au fost livrate cu discuri de destinație identice locomotivelor cu aburi, locomotivele din Clasa 37 au fost livrate cu panouri de destinație (headcode boards) care arătau clasificarea trenului. Primele exemplare au venit cu panouri despărțite (split), deoarece la mijloc se aflau ușile de acces pentru echipamentele din botul locomotivei. Exemplarele ulterioare au venit cu panouri întregi (center), amplasate la mijlocul botulul, deoarece ușile de acces nu s-au mai dovedit a fi necesare. Începând cu anii 1980, la anumite exemplare, respectivele uși au fost demontate și înlocuite cu un panou sudat amplasat în față. După ce panourile de destinație au fost înlocuite de către centrele de semnalizare care arătau clasificarea trenului, rolele de film utilizate pentru arătarea clasificării trenului au fost scoase și înlocuite cu faruri, sau în unele cazuri, botul locomotivei a fost reconstruit complet pentru a elimina fostele panouri.

Prima schemă de vopsire a acestor locomotive a fost cea de verde de Braunschweig, aplicată asupra tuturor locomotivelor diesel BR a acelor vremuri, spre mijlocul aniilor 1960, boturile au fost vopsite parțial sau în întregime în galben, ca măsură de siguranță pentru creșterea vizibilității. La finele aniilor 1960 și la începutul aniilor 1970, locomotivele au fost vopsite în schema de vopsire albastră a BR-ului.

Cabina mecanicului (anii 1980)

Locomotivele din Clasa 37 adesea se deosebeau ușor datorită trăsăturilor specifice anumitor regiuni sau depouri: locomotivele alocate regiunii de vest aveau "coarne" în formă de L montate pe botul locomotivei lângă faruri, O altă trăsătură vizuală a fost adăugarea simbolurilor pe depouri, printre care Terrierul de Highland (Glasgow-Eastfield), Cerbul de Highland (Inverness), Dragonul Celtic (Cardiff-Canton), Vrabia de Cockney (Londra-Stratford) și Șopârla de Cornwall (St Blazey). Anumite locomotive Scoțiene au purtat Crucea Sfântului Andrei (Saltire-ul cu alb și albastru) lângă caseta de informații. De asemenea, locomotivele cu panouri despărțite erau adesea alocate în Nordul și Estul Angliei, iar locomotivele cu panouri întregi în Sud-Vestul Angliei și Țara Galilor.

Începând cu anii 1980, mai multe locomotive au primit schema de vopsire cu logo mare, iar capota botului a fost vopsită în negru pentru a evita reflectarea razelor de soare în cabină, iar lateralele botului au fost vopsite în galben. Odată cu sectorizarea, locomotivele alocate sectorului de marfă au fost vopsite inițial în gri cu galben (în stilul similar schemei de vopsire cu logo mare), iar ulterior în schema de vopsire gri-triplu, schemă de vopsire ce a persistat în anii 2000. Locomotivele alocate sectoarelor de călători adesea au ajuns în mâinile sectorului Regional Railways, fiind vopsite în schema de vopsire albastru-închis cu alb și cu dungă albastru-deschis, iar locomotivele alocate sectorului InterCity au primit schema de vopsire neagră cu alb, cu dunga roșie. Locomotivele sectorului de inginerie au primit schema de vopsire "Olandeză" (deoarece se asemăna cu schema de vopsire NS aplicată locomotivelor din anii 1970).

După privatizare aceste locomotive au primit schemele de vopsire ale operatorilor privați la care aparțineau. În anii 1980, ca parte a unei reclame pentru trenul HST, locomotiva 37093 a primit schema de vopsire a Poliției Britanice (aplicată asupra mașinilor Ford și Vauxhall), în alb și cu dungă oranj-galbenă.[1]

Ultima caracteristică care deosebește unele locomotive de altele este aranjamentul cabinii mecanicului. Unele exemplare erau dotate cu control pentru viteze mici (pentru a asigura descărcare vagoanelor de cărbuni la centrale termice și încărcarea lor la mine), prezența sistemului de încălzire electrică la scaunul secundului (lângă frâna de mână), prezența manometrului suplimentar pentru presiunea aerului în conducta de frână, echipamentele radio, culoarea cabinei (verde, albastru și ulterior gri). Alte mici detallii care ajută la deosebirea locomotivelor sunt geamurile (standard sau ranforsate), tampoanele (rotunde sau ovale), amplasamentul goarnelor (în bot sau pe acoperiș), protectorul anti-gheață instalat la grilajele laterale de aerisire, etc.

Subclasări[modificare | modificare sursă]

Începând cu anii 1980, locomotivele din Clasa 37 au trecut prin mai multe renovări la atelierele Crewe ale BREL. Mai jos se găsește o descriere pe scurt a renovărilor:

Subclasă Descriere
37/0 Locomotive care nu au fost renovate deloc (au rămas la starea din fabrică)
37/3 Locomotive care au primit osii noi dar nu au fost renovate, uneori au primit și rezervoare de carburant suplimentare
37/4 Renovate, recablate, dotate cu încălzire electrică și generatorul English Electric înlocuit cu alternatorul Brush Traction
37/5 Renovate, recablate și generatorul English Electric înlocuit cu alternatorul Brush Traction
37/6 Locomotive din Clasa 37/5 dotate cu cabluri de tracțiune și cabluri de încălzire electică suplimentare (pentru trenuri Eurostar)
37/7 Renovate, recablate, generatorul English Electric înlocuit cu alternatorul Brush Traction sau GEC G546AZ,[2]și tonaj suplimentar adăugat
37/9 Renovate, recablate, generatorul English Electric înlocuit cu alternatorul Brush Traction și dotate cu motoare noi: Mirrlees MB275Tt sau Ruston RK270Tt[2]

Clasa 37/0[modificare | modificare sursă]

La implementarea clasificării TOPS la începutul aniilor 1970, toate cele 309 de locomotive (cu excepția locomotivei D6983) au primit această clasificare. Așadar, locomotivele din Clasa 37/0 sunt varianta locomotivelor care sunt în aceiași condiție ca la ieșirea din fabrică.

Clasa 37/3[modificare | modificare sursă]

Primele locomotive din Clasa 37/3 au fost un grup de 12 locomotive ale depoului Motherwell din Scoția: acestea au fost dotate cu frâne mai puternice și cuple mai duri pentru a fi utilizate asupra trenurilor spre și dinspre oțelăria Ravenscraig (actualmente demolată, va fi transformată într-un oraș nou). Cele 12 locomotive au fost transformate la loc în anul 1988.

Cealaltă variantă din Clasa 37/3 a apărut spre finalul aniilor 1980, folosind osii din locomotivele de Clasa 50 și 55, care sunt identice (necesitând doar modificări mici printre care scările de acces în cabină și scăderea vitezei maxime la 80 MPH (130 km/h). Schimbările în acest caz au avut loc la diverse depouri în loc să aibă loc la ateliere de specialitate. La unele exemplare, capacitatea de carburant a fost dublată după ce boilerele cu aburi au fost înlocuite cu rezervoare suplimentare.

Clasa 37/4[modificare | modificare sursă]

Odată ce încălzirea electrică a înlocuit încălzirea cu aburi asupra trenurilor de călători, mai mulți membri din diverse clase de locomotive (Clasele 31, 47, etc) au primit și ele sisteme de încălzire electrică, rezultând în subclasele 31/4 și 47/4. La fel a fost și pentru câțiva membri din Clasa 37, care au fost renovate la atelierele Crewe în perioada 1985-1986. În timpul acestor renovări, locomotivele au primit osii CP7 și un alternator Brush în locul generatorului English Electric. În total 31 de locomotive au fost renovate; 25 din ele au ajuns în Scoția pentru a tracta trenuri în diverse zone ale Scoției (predominant în nord) iar celelalte 6 în Țara Galilor.

Întreaga subclasă a ajuns ulterior la sectorul de marfă, iar înaintea privatizării traficului feroviar de marfă în Marea Britainie, au fost parte diviziei Transrail. Aceste locomotive au fost retrase la începutul aniilor 2000, dar eventual au mai fost folosite de câteva ori, tractând trenuri de călători în formația "sandwich" pe liniile Wherry din Estul Angliei (2017-2019) și pe linia Rhymney în Țara Galilor (2019-2020). Toate au fost salvate de la fier vechi, momentan fiind folosite asupra trenurilor cu containere nucleare.

Clasa 37/5[modificare | modificare sursă]

Numerotate între 37501-37521 și 37667-37699, aceste locomotive au aceleași modificări ca la locomotivele din Clasa 37/4, doar că acestea nu au primit încălzire electrică iar unele exemplare au primit dozatoare de Sandite, pentru curățarea și îmbunătățirea adeziunii șinelor.

Clasa 37/6[modificare | modificare sursă]

Clasa 37/7[modificare | modificare sursă]

Clasa 37/9[modificare | modificare sursă]

Flotă[modificare | modificare sursă]

Articol principal: Lista locomotivelor din Clasa 37 (BR)

Sumar[modificare | modificare sursă]

În anul 2020, următoarele locomotive sunt certificate pentru circulația pe liniile principale:

Proprietar Cantitate Numere de parc Observații
Colas Rail 11 37025*, 37057, 37099, 37116, 37175, 37219, 37240, 37254, 37418*, 37421 *Închiriate, locomotive istorice
Direct Rail Services 23 37038, 059*, 069*, 218, 259, 402, 407, 419, 423–425, 602, 605*, 716.
Conservate: 401, 405, 409, 422, 602, 603, 604, 606, 609
37703 închiriată căii ferate istorice Bo'ness & Kinneil Railway

*37059, 069 și 605 închiriate companiei Loram UK.

Europhoenix 9 37510*, 601*, 608*, 611*, 800*, 884*, 901.
Conservate: 37146, 207.
*Închiriate companiei Rail Operations Group. 37670 a fost tăiată pe 9 martie 2018 și 37188 a fost tăiată pe 24 iulie 2019.
Harry Needle Railroad Company 3 37607, 610, 612 37610 & 612 închirate companiei Colas. HNRC au fost contractate să repare locomotivele din Clasa 37 companiei Colas.[3]
Locomotive Services Limited 4 37190, 521, 667, 688* *Închirată pe termen lung de la D05 Preservation Ltd
Network Rail 5 97301 (37100), 97302 (37170), 97303 (37178), 97304 (37217).
Conservate: 37198
Locomotive folosite pentru trenuri de diagnoză și testare ERTMS.
UK Rail Leasing 1 37905
West Coast Railways 11 37516, 518, 676, 668, 669, 685, 706.
Conservate: 37165*, 517*, 710*, 712.
*Donoare de piese.
Total 67

Locomotive istorice[modificare | modificare sursă]

Număr Pre
TOPS
Număr Post
TOPS
Număr Final Nume Proprietar Locație Observații/schemă de vopsire
D6607 37307 37403 Isle of Mull Proprietar privat Bo'ness and Kinneil Railway Albastru BR (Large Logo)
D6608 37308 37274 Dean Forest Railway[pre 1] Substrat albastru (ca cerul)
D6700 37119 37350 National Railway Museum Muzeul Feroviar Național din York Muzeul Feroviar Național, York Primul membru al clasei.
Verde BR
D6703 37003 (fără nume) Class 37 Locomotive Group.[pre 2] Mid Norfolk Railway Albastru BR
În august 2017 se afla în reparații.
D6709 37009 37340 English Electric Preservation Great Central Railway (Nottingham) Se află în reparații.
Albastru BR
D6723 37023 - (Stratford) Proprietar privat Pontypool & Blaenavon Railway Se află în reparații.
Albastru BR (Large Logo)
D6724 37024 37714 Great Central Railway Trainload gri (sectorul de metale)
D6725 37025 - Inverness TMD[pre 3] The Scottish Thirtyseven Group[pre 4] Închiriată la Colas Restaurată în 2005, în circulație pe liniile principale începând cu 2016.
Albastru BR (Large Logo)[pre 3]
D6729 37029 - Proprietar privat Epping Ongar Railway Verde BR (cu bot parțial galben).
D6732 37032 37353 Mirage Proprietar privat[pre 5] / Anglia type three association[pre 6] North Norfolk Railway Verde BR, în circulație.[pre 6]
D6737 37037 37321 (Gartcosh) Devon Diesel Society[pre 7] Albastru BR, nu mai poartă plăcuțele cu nume.
D6742 37042 - Eden Valley Railway EWS (roșu și galben, vopseaua în stare de degradeare).
D6775 37075 - Proprietar privat Keighley & Worth Valley Railway Gri triplu
D6797 37097 - Old Fettercairn Caledonian Railway Diesel Group[pre 8] Caledonian Railway[pre 9] Se află în reparații.[pre 9]
Albastru BR
D6808 37108 37325 Proprietar privat Crewe Heritage Centre Se află în reparații.
Schema de vopsire "Olandeză" (substrat)
D6809 37109 - Proprietar privat (anterior donată de EWS). East Lancashire Railway Albastru BR
D6823 37123 37679 Proprietar privat Burton Wagon Works - Nemesis În proces de restaurare pe termen lung.
Gri-triplu
D6842 37142 - Bodmin & Wenford Railway[pre 10]
D6852 37152 37310 (British Steel Ravenscraig) Privately owned[pre 11] Peak Rail[pre 11] Albastru BR (Large Logo)[pre 11]
D6869 37169 37674 St Blaize Church 1445–1995 Proprietar privat Stainmore Railway, Kirkby Stephen Railfreight gri cu galben (și dungă roșie)
D6905 37205 37688 Great Rocks. DO5 Ltd Locomotive Services Limited Gri-triplu (sectorul de construcții)
D6906 37206 37906 Battlefield Line Railway Cu motor Ruston RK270T.
Railfreight gri cu galben[pre 1]
D6915 37215 - The Growler Group [1] Gloucestershire Warwickshire Railway[pre 12] În uz din 1998.[pre 12]
D6916 37216 - (Great Eastern) Proprietar privat Pontypool and Blaenavon Railway[pre 13] În schema de vopsire albastră Mainline, în proces de revopsire în verde BR
D6927 37227 - Chinnor and Princes Risborough Railway În stare de funcționare
D6948 37248 - (Midland Railway Center/Loch Arkaig) Proprietar privat - în custodia 'The Growler Group' [2] Gloucestershire Warwickshire Railway Verde BR
D6950 37250 - Proprietar privat Wensleydale Railway În uz începând cu aprilie 2019.
Schema de vopsire "Olandeză"[pre 14]
D6955 37255 - Proprietar privat[pre 15] Burton, Nemesis[pre 15] Schema de vopsire "Olandeză"
D6961 37261 - (Caithness) Proprietar privat Bo'ness & Kinneil Railway
D6963 37263 - Proprietar privat Telford Steam Railway Albastru BR
D6964 37264 - Proprietar privat North Yorkshire Moors Railway Albastru BR (Large Logo)
D6971 37271 37418 (An Comunn Galdhealach/Pectinidae/East Lancashire Railway) Proprietar privat East Lancashire Railway În stare de funcționare.
Albastru BR (Large Logo)
D6975 37275 - (Stainless Pioneer/Oor Wullie) Dartmouth Steam Railway În stare de funcționare.
Albastru BR
D6994 37294 - Embsay Albastru BR.

Pe lângă locomotivele listate, o altă locomotivă (nr 37372) a fost achiziționată cu scopul de a o transforma într-o locomotivă din Clasa 23 "Baby Deltic", deoarece niciun exemplar din clasa respectivă a fost păstrat.

Operatori[modificare | modificare sursă]

British Rail[modificare | modificare sursă]

Pre-Sectorizare[modificare | modificare sursă]

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Post-Sectorizare[modificare | modificare sursă]

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Operatori privați[modificare | modificare sursă]

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Accidente și incidente[modificare | modificare sursă]

Curiozități[modificare | modificare sursă]

În anul 1965, Hornby a lansat primul model la scara 1:76:2 (Scara OO).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ British Railways Advert - HST v Class 37 Police Car!! pe YouTube
  2. ^ a b Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite rc37
  3. ^ Golden oldies continue to play their tune (în engleză), www.railmagazine.com 


Eroare la citare: Există etichete <ref> pentru un grup numit „pre”, dar nu și o etichetă <references group="pre"/>