Cartiere din Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ciurchi)
Vedere dinspre zona centrală către cartierul Copou. Limita sa inferioară este consideră a fi Palatul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I”, care adăpostește Biblioteca Centrală Universitară din Iași și British Council.

Municipiul Iași e compus din mai mult de 30 de cartiere, însă, din cauza limitelor nestabilite clar, numărul acestora poate scade sub sau depăși acest număr. Spre exemplu, cartierul Podu de Fier poate fi văzut ca fiind de sine stătător sau ca aparținând de cartierul Moara de vânt, iar zona sau cartierul Bucșinescu de cartierul Tudor Vladimirescu. De asemenea, ca urmare a delimitării neclare, unele străzi pot fi tratate ca aparținând de cartiere diferite, ca, de exemplu, Aleea Rozelor, ce poate fi văzută ca aparținând atât de Podu Roș, cât și de Nicolina, Iași.

Unele dintre cartierele Iașului, ca Tătărași, erau inițial sate din vecinătatea orașului, care, ulterior, au fost înglobate în acesta, astfel că delimitarea lor se realizeaza mai ușor.

Iașul este singurul oraș din regiunea de dezvoltare Nord - Est al României care dispune de o zonă ce poate fi denumită „cartier cultural”, aceasta suprapunându-se cartierului Copou și Bulevardului Ștefan cel Mare din Centru, Iași.

Listă[modificare | modificare sursă]

Din anul 2006, municipalitatea a început realizarea a șapte centre de cartier pentru Păcurari, Nicolina, Tătărași, Alexandru cel Bun, Frumoasa, Copou și Centru[1].

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]