Cartiere din Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Vedere dinspre zona centrală către cartierul Copou. Limita sa inferioară este consideră a fi Palatul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I”, care adăpostește Biblioteca Centrală Universitară din Iași și British Council.

Cartierul este o unitate componentă a unui oraș, care se deosebește de alte regiuni prin caracteristici istorice, geografice etc distincte. Deoarece, în general, cartierele nu sunt unități administrativ-teritoriale oficiale, delimitarea acestora poate varia mult. Municipiul Iași dispune de mai mult de 30 de cartiere, însă, din cauza limitelor nestabilite clar, numărul acestora poate scade sub sau depăși acest număr. Spre exemplu, cartierul Podu de Fier poate fi văzut ca fiind de sine stătător sau ca aparținând de cartierul Moara de vânt, iar zona sau cartierul Bucșinescu de cartierul Tudor Vladimirescu. De asemenea, ca urmare a delimitării neclare, unele străzi pot fi tratate ca aparținând de cartiere diferite, ca, de exemplu, Aleea Rozelor, ce poate fi văzută ca aparținând atât de Podu Roș, cât și de Nicolina, Iași.

Unele dintre cartierele Iașului, ca Tătărași, erau inițial sate din vecinătatea orașului, care, ulterior, au fost înglobate în acesta, astfel că delimitarea lor se realizeaza mai ușor.

Iașul este singurul oraș din regiunea de dezvoltare Nord - Est al României care dispune de o zonă ce poate fi denumită „cartier cultural”, aceasta suprapunându-se cartierului Copou și Bulevardului Ștefan cel Mare din Centru, Iași.

Cartiere din Iași

Din anul 2006, municipalitatea a început realizarea a șapte centre de cartier pentru Păcurari, Nicolina, Tătărași, Alexandru cel Bun, Frumoasa, Copou și Centru[1].

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]