Ciclism la Jocurile Olimpice de vară din 1896 - Cursa masculină de sprint

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cursa masculină de ciclism sprint de la Jocurile Olimpice de vară din 1896 a avut loc pe 11 aprilie. S-a desfășurat pe o distanță de 2 kilometri, adică șase ture de pistă. Proba a fost câștigată de francezul Paul Masson, iar colegul său de echipă Léon Flameng a obținut medalia de bronz. Stamatios Nikolopoulos din Grecia a obținut argintul.

Context[modificare | modificare sursă]

A fost prima dată când s-a desfășurat competiția, aceasta având loc la toate edițiile Jocurilor Olimpice cu excepția celor din 1904 și 1912.[1]

Formatul competiției[modificare | modificare sursă]

Evenimentul s-a desfășurat într-o singură cursă, cu toți cei patru concurenți pornind împreună. Distanța a fost de 2 kilometri, adică șase ture de pistă.[1][2]

Program[modificare | modificare sursă]

Nu se cunoaște ora exactă a evenimentului; probele de ciclism au început puțin după ora 14.00, iar sprintul a fost prima probă.

Dată Oră Etapă
Gregorian Iulian
Sâmbătă, 11 aprilie 1896 Sâmbătă, 30 martie 1896 Finală

Rezultate[modificare | modificare sursă]

Patru sportivi s-au înscris în cursă. Rosemeyer din Germania a avut probleme mecanice în timpul cursei și a părăsit traseul fără să încheie cursa. Cicliștii francezi au ocupat locurile 1 și 3, în timp ce Nikolopoulos din Grecia a terminat pe locul 2. Cursa a fost foarte lentă și tactică, iar Masson s-a desprins târziu și a câștigat ușor.

Loc Ciclist Țară Timp
1 Paul Masson Franța 4:58,2
2 Stamatios Nikolopoulos Grecia 5:00,2
3 Léon Flameng Franța Necunoscut
Joseph Rosemeyer Germania NT

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Sprint, Men”. Olympedia. Accesat în . 
  2. ^ Official Report, p. 98.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]