Chrysippus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Chrysippus
Date personale
Nume la naștereΧρύσιππος Modificați la Wikidata
Născut281 î.Hr.[1][2] Modificați la Wikidata
Soli⁠(d), Cilicia[3][1] Modificați la Wikidata
Decedat208 î.Hr. (73 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Atena, Atena clasică[1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluirâs până la moarte[*] Modificați la Wikidata
PărințiApollonius of Tarsus[*][[Apollonius of Tarsus (father of Chrysippus of Soli)|​]][4] Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof
scriitor
matematician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba greacă veche Modificați la Wikidata

Chrysippus (/ kraɪˈsɪpəs, krɪ - /; greacă: Χρύσιππος ὁ Σολεύς, Chrysippos ho Soleus; n. 281 î.Hr., Soli⁠(d), Cilicia – d. 208 î.Hr., Atena, Atena clasică) a fost un filosof stoic grec.

Viața[modificare | modificare sursă]

El era originar din Soli, Cilicia, dar s-a mutat la Atena de tânăr, unde a devenit elev al lui Cleanthes în școala stoică. Când Cleanthes a murit, în jurul anului 230 î.e.n., Chrysippus a devenit cel de-al treilea șef al școlii. Un scriitor prolific, Chrysippus a extins doctrinele fundamentale ale lui Zeno din Citium, fondatorul școlii, ceea ce i-a câștigat titlul de al doilea fondator al stoicismului. Chrysippus a excelat în logică, teoria cunoașterii, eticii și fizicii. El a creat un sistem original de logică propozițională pentru a înțelege mai bine funcționarea universului și rolul umanității în el. El a respectat o viziune deterministă a soartei, dar a căutat totuși un rol pentru libertatea personală în gândire și acțiune. El credea că etica depindea de înțelegerea naturii universului și a învățat o terapie de extirpare a patimilor nesăbuite care deprimă și zdrobesc sufletul. A inițiat succesul stoicismului ca una dintre cele mai influente mișcări filosofice timp de secole în lumea greacă și romană.

Dintre lucrările sale scrise, niciuna nu a supraviețuit decât ca fragmente. Recent, segmente din unele dintre lucrările sale au fost descoperite printre papirusurile Herculaneum.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  2. ^ a b c d Encyclopædia Universalis, accesat în  
  3. ^ The Philosophy of Chrysippus: Peasants, Provincials, and Folklore in the 1937 Paris World's Fair[*][[The Philosophy of Chrysippus: Peasants, Provincials, and Folklore in the 1937 Paris World's Fair (book by Josiah B. Gould)|​]], p. 7  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology[*][[Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (encyclopedia/biographical dictionary)|​]], p. 700  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)