Chrysippus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Chrysippus
Chrysippos BM 1846.jpg
Date personale
Născut281 î.Hr. Modificați la Wikidata
Soli⁠(d), Kilikya Modificați la Wikidata
Decedat208 î.Hr. (73 de ani) Modificați la Wikidata
Atena, Atena clasică Modificați la Wikidata
Cauza decesuluirâs până la moarte[*] Modificați la Wikidata
Părinți Apollonius of Tarsus[*][[Apollonius of Tarsus (father of Chrysippus of Soli)|​]][1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Soli, Mersin[*][[Soli, Mersin (antic city of Cilicia)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof
scriitor
matematician Modificați la Wikidata

Chrysippus (/ kraɪˈsɪpəs, krɪ - /; greacă: Χρύσιππος ὁ Σολεύς, Chrysippos ho Soleus; n. 281 î.Hr., Soli⁠(d), Kilikya – d. 208 î.Hr., Atena, Atena clasică) a fost un filosof stoic grec.

Viața[modificare | modificare sursă]

El era originar din Soli, Cilicia, dar s-a mutat la Atena de tânăr, unde a devenit elev al lui Cleanthes în școala stoică. Când Cleanthes a murit, în jurul anului 230 î.e.n., Chrysippus a devenit cel de-al treilea șef al școlii. Un scriitor prolific, Chrysippus a extins doctrinele fundamentale ale lui Zeno din Citium, fondatorul școlii, ceea ce i-a câștigat titlul de al doilea fondator al stoicismului. Chrysippus a excelat în logică, teoria cunoașterii, eticii și fizicii. El a creat un sistem original de logică propozițională pentru a înțelege mai bine funcționarea universului și rolul umanității în el. El a respectat o viziune deterministă a soartei, dar a căutat totuși un rol pentru libertatea personală în gândire și acțiune. El credea că etica depindea de înțelegerea naturii universului și a învățat o terapie de extirpare a patimilor nesăbuite care deprimă și zdrobesc sufletul. A inițiat succesul stoicismului ca una dintre cele mai influente mișcări filosofice timp de secole în lumea greacă și romană.

Dintre lucrările sale scrise, niciuna nu a supraviețuit decât ca fragmente. Recent, segmente din unele dintre lucrările sale au fost descoperite printre papirusurile Herculaneum.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology[*][[Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (encyclopedia/biographical dictionary)|​]], p. 700  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)