Cercul Militar Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Cercul Militar Cluj funcționează în clădirea din Piața Avram Iancu, nr. 1-3, Palatului Bursei de Valori, construită de Camera de Comerț și Industrie din Cluj, a fost deschisă la 29 noiembrie 1931.

În perioada interbelică a funcționat reprezentanta Plymouth/Dodge si cel mai modern cinematograf a vremi Cinema Royal (fost Corvin, fost Popular și actualul Victoria, din 1964), iar în timpul celului de al doilea război mondial a funcționat la etajul I birourile "Turul Maghiar", Institutul National de Asigurari Ungar.

După al doilea război mondial, a devenit casa armatei, iar dupa 1989 devine Cercul Militar Cluj.

"Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul Ioan Anton Popescu si a avut drept motto "un patrat mic in unul mare". Arhitectul a fost numit si dirigintele de santier. Dupa licitatia din 18 aprilie 1931 ,lucrarile de constructie au fost date firmelor asociate clujene Bohatiel-Devecseri si Haves-Papp; santierul s-a deschis la 27 aprilie 1931. Cladirea a fost data in folosinta la 1. noiembrie 1931. A fost un program de lucru intens,uneori lucrau 570 de muncitori pe zi. Costul total al materialelor s-a ridicat la 10 000 000 lei." via profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici.