Sari la conținut

Centrala nucleară de la Cernobîl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl)
Centrala nucleară de la Cernobîl
Fondată  Modificați la Wikidata
ȚaraUniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Ucraina  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
canal YouTube
Telegram channel
Pentru alte sensuri, vedeți Cernobîl (dezambiguizare).
Vedere a centralei în anul 2007
Locația centralei în Ucraina

Centrala nucleară de la Cernobîl (în ucraineană Чорнобильська атомна електростанція, în rusă Чернобыльская АЭС) este o centrală nucleară dezafectată din Ucraina, amplasată în apropierea orașului părăsit Prîpeat, la 14,5 km de Cernobîl, la 16 km de granița cu Belarus și la 110 km de capitala Ucrainei, Kiev. Aceasta ocupă o mare parte din zona de excludere Cernobîl.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Centrala nucleară „Vladimir Ilici Lenin” a exploatat patru reactoare nucleare de tip RBMK–1000 (reactoare cu uraniu îmbogățit răcite cu apă ușoară și moderate cu grafit), iar construcția centralei a fost începută pe 15 septembrie 1972. Reactorul 1 a fost inaugurat pe 20 septembrie 1977, urmând astfel reactoarele 2 (1978), 3 (1981) și 4 (1983). Alte 2 reactoare erau în construcție la momentul exploziei din 1986. Construcția acestora a fost sistată și ulterior abandonată la scurt timp după dezastru.

Dezastrul din 1986 și închiderea centralei[modificare | modificare sursă]

Explozia din 26 aprilie 1986 a distrus reactorul 4 și a cauzat evacuarea orașelor Prîpeat și Cernobîl, și a câtorva sate din apropiere, aflate într-o regiune puternic contaminată radioactiv. Activitatea centralei a fost oprită temporar, însă cele 3 reactoare rămase și-au reluat activitatea mai târziu.

Reactorul 2 a fost închis în 1991, în urma unui incendiu, urmând închiderea reactorului 1 în 1996, și în cele din urmă, reactorul 3 fiind închis în 2000.

Demolarea Reactorului 1[modificare | modificare sursă]

Demolarea Reactorului 1 a fost amânată din cauza Invaziei Rusiei în Ucraina (2022), zona de excludere fiind o perioadă sub ocupație rusă.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Centrala nucleară de la Cernobîl